Det väntas bli stort tryck på e-handeln under Black Friday-veckan och julhandeln.

Arbetsmiljöverket har hunnit med 300 inspektioner på arbetsplatser knutna till e-handeln i hopp om att förebygga skador och stress vid handelshögtiderna.

Enligt Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör och projektledare på Arbetsmiljöverket, ökar tidspressen risken för olyckor, skador och ohälsosam stress.

– När volymerna ökar är det viktigt att bemanningen blir därefter för att man ska hinna registrera paketen när de kommer in och hinna lämna ut dem. Om man normalt har två–tre burar att hantera kanske man under Black Friday och julruschen ska hantera 10–12 burar med paket, säger Eric Storbjörk.

Terminaler och utlämningsställen synas

Arbetsmiljöverket har hittills besökt terminaler som Postnord, DHL och Schenker samt utlämningsställen över hela landet. Allt från mindre tobaks- och spelbutiker till stora livsmedelsbutiker.

Vad har ni sett?

– Det vanligaste vi har ställt krav på är det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är ganska vanligt att man inte gör riskbedömningar ordentligt och det är ju en allvarlig risk om man vill förebygga skador. Sen har vi ställt en del truckkrav på terminalerna, säger Eric Storbjörk och tillägger:

– Eftersom vi inte är klara vet vi inte utfallet när det kommer till sociala och organisatoriska frågor och hur man undersöker det. Det är ofta en brist i att man inte tar reda på hur arbetsmiljön är beskaffad, särskild på mindre arbetsplatser.

750 besök görs innan nyår

Vad ser ni för risker utöver ohälsosam arbetsbelastning?

– Utifrån vår förförståelse handlar det främst om belastningsergonomi. I och med att terminalerna hanterar betydligt mer paket kan det inkludera tunga lyft, ohälsosamma arbetsställningar som arbete över axelhöjd och under knähöjd. Det är även mycket vridningar.

Drygt dubbelt så många besök till nyår

Inspektionerna är en del av en större granskning av arbetsmiljön inom e-handeln. Sammanlagt kommer 750 besök att göras innan årsskiftet.

Mellan februari och oktober nästa år kommer e-handelsföretagen få påhälsning.

– I första hand ska vi besöka det som är lagerhanteringen, där man hanterar beställningarna, packar och så vidare. Sen får vi se i vilken mån vi kommer att besöka butiker och butikskedjor med paketutlämningar, säger Eric Storbjörk.

E-handeln under lupp

Mellan augusti 2019 och december 2020 granskar Arbetsmiljöverket arbetsmiljön inom e-handeln och hanteringen av paket.

1 500 arbetsplatsbesök ska göras i hela landet inom hela e-handelskedjan, från beställning till leverans.