Dålig lön och inget kollektivavtal. En anställd riktar kritik mot Sellpy i en artikel i Expressen. Sellpy-anställda har en ingångslön på 110 kronor i timmen. 

När Handelsnytt granskade företaget i mars förra året låg lönen på 100 kronor i timmen och extrajobbare hade ingen OB-ersättning. Då skiljde det 176 kronor i timmen på söndagar mellan en extrajobbare på Sellpy och en lageranställd på ett företag med kollektivavtal. 

I dag ska alla anställda ha ob-ersättning, enligt Sellpys vd Michael Arnör. ”Vi har valt en modell där ingångslönen är 110 kronor i timmen med en möjlighet att snabbt avancera till högre nivåer”, skriver Michael Arnör på företagets sajt i ett svar på kritiken.

Där skriver han även att Sellpy ser positivt på facklig organisering och att ambitionen är att på sikt teckna kollektivavtal.

”Vi har sedan två år löpande träffat fackliga representanter och har möten inbokade där vi hoppas ha en fortsatt bra dialog om övergång till kollektivavtal. Vi vidtar redan nu förberedande åtgärder för att göra övergången så smidig som möjligt,” skriver han. 

Handels: ”Vi ska träffas igen”

Bland annat har företaget försäkring och pension via Fora, som motsvarar samma villkor som i kollektivavtalet. 

Även Handels ombudsman Peter Fundberg bekräftar bilden.

– Vi håller på att diskutera med ägarna om kollektivavtal. Vi ska träffas snart igen.

Han säger att förbundet har medlemmar på arbetsplatsen men än så länge ingen fackklubb. 

I oktober förra året gick H&M in som majoritetsägare i Sellpy. Handelsnytt har ställt frågor om hur de ställer sig till kritiken om dålig lön och avsaknad av kollektivavtal och om de tänker göra något år situationen. 

H&M: Vet att process pågår

– Sellpy har en cirkulär affärsmodell som möjliggör för kunder att handla på ett hållbart sätt, vilket är helt i linje med H&M-gruppens vision att bli helt cirkulära. Frågor om företagets lönesättning, avtal med mera hänvisar vi till dem, svarar Annie Edwards, pressansvarig på H&M Group.

Som majoritetsägare har ni ju möjlighet att påverka företagets verksamhet. Har ni planer på att trycka på för att förändra villkoren för de anställda?

– Vi vet att Sellpy har en process för att hantera några av frågorna som lyfts i media.