– Först gör vi rent kundvagnarnas handtag med städservetter. Sedan spolar vi av dem med högtryckstvätt. I vanliga fall gör vi rent dem en gång i månaden. Nu gör vi det varannan dag, säger Angel Tejido Venegas som jobbar på Ica maxi i Köping.

Skannrarna tvättar de ungefär varannan timme. När kunden använt sin skanner lägger hen den i en korg som det står ”smutsiga” på. Därefter gör personalen rent dem med handsprit och städservetter innan de förflyttar dem till stället där kunden hämtar upp sin skanner.

– De är jättemånga, så det är jättejobbigt. Det tar kanske två timmar att göra rent alla, säger Angel Tejido Venegas och skrattar.

Coronaviruset påverkar rasterna

De utökade hygienrutinerna är med även på rasterna. Innan personalen går in i lunchrummet måste de tvätta händerna med handsprit. Personalens frukostbuffé har reducerats för att minska smittspridningen.

– Nu får vi inga smörgåsar längre. Men kaffe, yoghurt och müsli i alla fall, säger Angel Tejido Venegas.

Rasterna är välbehövliga nu, för liksom på många andra mataffärer i landet är det full fart på Ica maxi i Köping när befolkningen bunkrar.

– Det är jobbigt. Vi skulle inte behöva stressa så mycket om kunderna kunde inse att maten inte kommer att ta slut. Om vi har hundra kunder i vanliga fall har vi tvåhundra i dag. Till och med cheferna ställer upp och jobbar med oss nu, säger Angel Tejido Venegas.

Hoppas att du tyckte artikeln var intressant. Följ Handelsnytts nyhetsbrev för fler bra artiklar.