Det tog en tid innan vi förstod hur mycket den skulle påverka oss. Nu har väl alla våra läsare drabbats av pandemin, på ett eller annat vis. Många har blivit av med viktiga jobbtimmar, kanske hela jobbet. Andra har fått mer att göra, i ett pressat läge där man snabbt måste skapa nya rutiner, osäkerheten är stor och den ständiga frågan surrar inombords: Tänk om jag blir smittad?

I det senaste numret av Handelsnytt berättar fyra personer om hur deras jobbtillvaro förändrats. Christina Ramstad vid gränshandeln har glesare mellan jobbpassen, är hemma dagar i sträck och har plötsligt tid att reflektera. Tvärtom är det för Ingela Wiberg, Helsingborg. Hennes arbetsplats har gått från 186 till 200 anställda för att klara kunderna som vällt in och bunkrat konserver och toapapper. Hon tycker att personalen har blivit mer sammansvetsad, men skulle önska att butiksanställdas situation diskuterades mer. Något som Christina också är inne på: ”Handelsanställda är hjältar, särskilt de i kassan. Alla andra stänger och går i karantän. Vi ska vara på plats men vi får inget extra för det.”

Vi på Handelsnytt kommer att fortsätta skriva för er jobbhjältar, som även under extrema tider ser till att människors vardag fungerar.

PS. Som ny chefredaktör är jag intervjuad på handelsnytt.se. Där hittar du förstås också de senaste nyheterna om din jobbvärld!