1.

Under en presskonferens på tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att nu får även prioriteringsgrupp 3, alltså andra samhällsviktiga verksamheter än vård- och omsorg, börja testas för covid-19.

– Människor behöver få bättre förutsättning att veta – ”ska jag vara hemma eller ska jag gå till arbetet?” Därför ska även de med milda symtom testas, säger Lena Hallengren under presskonferensen.

I gruppen ingår bland annat personal i matbutiker, lager och transport. Men att vara med i prioriteringsgruppen innebär inte att man automatiskt får testas. En läkare måste först bedöma att det är medicinskt motiverat och det sker dessutom prioriteringar inom gruppen.

Läs mer i länken nedan. Där hittar du dessutom hela listan på yrkesgrupper i prioriteringsgrupp 3.

2.

Handels ordförande Susanna Gideonsson har redan en majoritet av LO:s röster för rollen som organisationens nya ordförande. Nu har även valberedningen bestämt sig för henne. Det är alltså mycket troligt att Susanna Gideonsson får jobbet när den kongressen röstar om det den 15 juni.

– Jag kommer fortsätta slåss för jämlikhet. Att minska klyftorna och skapa en välfärd som är till för alla, oavsett storlek på plånboken. I coronakrisen syns det vilka som verkligen behövs i samhället. Det ska också synas i lönekuvertet, säger Susanna Gideonsson.

3.

Flera nya rapporter visar deppiga handelssiffror när kunderna håller i plånböckerna. Men nu verkar det vända.

Sällanköpshandlarna är något mer positiva i maj än i april, men är fortfarande långt under nivån för samma period förra året, visar rapporter från Svensk Handel. Modehandeln har drabbats hårdast av coronakrisen.

– Trots de negativa siffrorna var april ändå något bättre för klädhandeln än mars. Varje steg som tas mot ett mer normalt tillstånd i samhället kommer att vara betydelsefullt, säger Svensk Handels chefsekonom Johan Davidson.