”2017 byggde vi om butiken och planerade för en stor ölavdelning. Intresset från kunderna har varit jättestort vilket jag tror är kopplat till en växande mattrend, men också med en hälsosammare livsstil. Folk vill kunna dricka gott utan att bli berusade.

Ett tag hade vi över 240 sorter. Nu har vi landat på cirka 170 olika folk- och lågalkoholöler. Snittpriset ligger på 30 kronor flaskan, men vi har några eklagrade för runt 70. Man ska komma ihåg att det är ett hantverk.

Jag utmanar gärna kunderna. Särskilt vad gäller frukt- och suröl som blir väldigt bra med låg alkoholhalt.

Rasmus Samuelsson, Ica Nära Järvastaden.

Många vill ha vanlig ljus lager och ipa. Framför allt män. Kvinnor är generellt bättre på att testa nytt. Jag utmanar gärna kunderna. Särskilt vad gäller frukt- och suröl som blir väldigt bra med låg alkoholhalt. Man ska dock inte jämföra dem med annan öl. Det är en egen upplevelse.

Ett annat tips är att byta ut läsken mot alkoholfri öl. Den är smakrik, läskande och mer vuxen. Men den ska vara kall. En halvljummen starkis kan funka, men en ljummen alkoholfri gör inte det.

Gillar du vanlig lager så kör på det. Men testa att slänga med några annorlunda sorter på skoj. Varför inte en ostkakeöl? Eller min egen favorit Los Hermanos, en suröl med mango, hallon och habanero, som vi gör med mikrobryggeriet Unibärsum.

En halvljummen starkis kan funka, men en ljummen alkoholfri gör inte det.

Rasmus Samuelsson.

Det folk köper mest av är ändå Corona. Den säljer sig själv. I början av pandemin störtdök tydligen försäljningen runt om i världen. Nu har den återhämtat sig.”

Rasmus råd – Rätt folköl vid rätt tillfälle.

Suröl. Passar bra till smakrik indisk och asiatisk mat. En lågalkohol- suris toppad med bär är också en perfekt fördrink.

Ipa. Enligt nördarna får Ipa ej ha lägre alkoholhalt än 7 procent. Men det finns bra lågalkohol-varianter. Ipa är bäst till husmanskost och burgare.

Lager. Ölens motsvarighet till mellanmjölk! Perfekt sällskapsdryck, eller under tiden man grillar.