Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sa vid en pressträff på torsdagen att hon gärna ser att facken och arbetsgivarna sätter sig vid förhandlingsbordet igen, trots att las-förhandlingarna kraschade i natt. Hon ska diskutera frågan med parterna innan ett nytt beslut fattas.

Statsminister Stefan Löfven och Centerledaren Anni Lööf säger också att de är beredda att ge förhandlarna mer tid. Om inte fack och arbetsgivare kommer överens kommer politikerna att gå vidare med att stifta lag i enlighet med förslaget från den statliga las-utredningen.

Handels uppfattning är att hotet från utredningsförslaget måste bort.

– Vi förhandlar gärna vidare, men då behöver det ske utan hot från las-utredningen. Det var utredningen som sänkte förhandlingen mellan parterna. Den borde aldrig ha tillsats och behöver slängas i papperskorgen. När det väl är gjort kommer möjligheten att nå kompromiss i förhandlingarna att vara betydligt bättre, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.