Äldre anställda som säger emot ska ha straffats med dåliga scheman och sena pass i kassan. Enligt källor till Handelsnytt har butikschefen själv erkänt det som en taktik.

På grund av den dåliga arbetsmiljön har så många som 45 av 60 anställda slutat de senaste åren.

Anställd med pacemaker fick sitta i kassan mitt i pandemin

En av dem som blivit drabbade är Eva Johansson som jobbade på Hemköp Mörby Centrum i åtta år innan hon omplacerades till en annan butik i somras.

Eva Johansson fick sitta i kassan under pandemin, trots att hon har pacemaker och kol.

Trots att hon är diagnosticerad med kol och har pacemaker blev hon under coronapandemin tvingad att arbeta i kassan. 

Under alla år jobbade jag i delin. Men när jag började säga emot cheferna blev det helt plötsligt livsnödvändigt att jag skulle sitta i kassan

Eva Johansson, anställd med kol och pacemaker.

– Under alla år jobbade jag i delin. Men när jag började säga emot cheferna blev det helt plötsligt livsnödvändigt att jag skulle sitta i kassan. De tyckte att jag kunde ta semesterdagar om jag ville slippa, säger hon.

Hjärnblödning och allergichock

En rad incidenter har också inträffat där anställda som blivit sjuka inte fått gå hem. En medarbetare var med om en bussolycka på väg till jobbet. Trots detta skulle personen jobba i kassan.

När ett skyddsombud slutligen skickade hem den anställde visade det sig vara en hjärnblödning. Den drabbade var därefter sjukskriven i månader.

Vid ett annat tillfälle fick en medarbetare en kraftig allergisk reaktion. Reaktionen från cheferna var den samma – fortsätt jobba. Det slutade med att ambulans kallades till platsen.

Intervjuer och medarbetarundersökningar har genomförts, båda med väldigt dåliga resultat. En handlingsplan har tagits fram där det ingår att cheferna ska få ledarskapsutbildning. De har dock skjutits upp på grund av pandemin.

Butiken går bra – ligger nära Djursholm

Att chefen och ledningen får vara kvar beror enligt flera på att Hemköp Mörby Centrum visar goda resultat, eventuellt på grund av butikens läge nära det välbärgade området Djursholm.

Siffrorna är bra, men folk mår piss

Anställd

– Siffrorna är bra, men folk mår piss, säger en person.

Enligt Hemköps storklubb i Stockholm var Hemköps handlingsplan gedigen. Men de anser ändå att företaget borde vidtagit kraftfullare åtgärder mot chef och butiksledning.

Jag är oerhört beklämd över kylan i hur personalen behandlats här

Frida Antbrink, Hemköps storklubb i Stockholm

– Jag är oerhört beklämd över kylan i hur personalen behandlats här. Jag vet också att flera är besvikna på klubben. Men det är svårt att nå framgång när gruppen mår så dåligt. De har inte lyckats enas, säger ordförande Frida Antbrink