Det stormade rejält om Hemköp efter Handelsnytts publicering av artikeln Nathalie våldtogs i timmar – pressades att jobba dagens efter igår. Många läsare utryckte stark avsky över Hemköps agerande. Den stora frågorna var. Vad gör företaget nu? Och vad händer med cheferna?

Tar time out under utredning

Enligt Hemköps presschef Elin Jarl har de berörda cheferna nu tagit time out på obestämd tid. Detta i avvaktan på en extern utredning.

– En utredning tillsätts nu och berörda chefer är tagna ur tjänst. Utredningen ska ge en bild över vad som hänt, se över all dokumentation och intervjuer genomförs. Vi kan så här i uppstarten inte säga hur lång tid det tar, skriver hon via mejl.

Den bild medarbetaren ger av situationen är helt emot våra värderingar

Elin Jarl, presschef Hemköp.

Enligt uppgifter till Handelsnytt handlar det främst om butikschefen samt om en teamchef. En regionchefen för det aktuella stockholmsdistriktet kommer också att omplaceras till ett annat distrikt. Det är dock oklart om det har med situationen på Hemköp Mörby Centrum att göra.

Utredningen ska ge en bild över vad som hänt, se över all dokumentation och intervjuer genomförs.

Elin Jarl, presschef Hemköp.

– Den bild medarbetaren ger av situationen är helt emot våra värderingar, vi avvaktar nu utredningen för att se hur vi går vidare, skriver Elin Jarl.

– Vi tar även kontakt med medarbetaren för att föra en dialog med henne och erbjuda stöd, skriver Elin Jarl.

Ilska och hot

Företaget har också kommunicerat frågan internt. Ett avdelningsmöte genomfördes under gårdagen och ett mejl har skickats ut till samtliga anställda i butiken. I dag höll man även ett morgonmöte där artiklarna diskuterades. Enligt uppgifter lovade regionledningen under mötet att gå på djupet med vad som har hänt.

På grund av många samtal till butiken och en ökad hotbild har också extra väktare placerats ut i butiken under dagen.

De anställda kräver ”kraftfulla åtgärder”. Man anser att det vore ett ”hån” mot personalgruppen om Hemköp nu inte agerade. Det finns också en skarp kritik bland personalen mot att Hemköp inte tagit i hårdare tidigare mot de nu avstängda cheferna.

Annonserar efter nya chefer

Under gårdagen framkom också uppgifter om att Hemköp under en tid sökt efter en ny butikschef för Hemköp Mörby Centrum. Två dagar efter att Handelsnytt senast hade kontakt med pressavdelningen gällande Nathalie dök en jobbannons upp på nätet. Annonsen har nu utgått. Kedjan letar även efter en ny HR-chef centralt.

Dessa jobbansökningar är dock inte kopplade till Handelsnytts publiceringar, menar Hemköp. Att man har sökt en ny butikschef förnekar man.

Se intervjun med Nathalie här