Marie Rask har just haft ett videomöte med bland annat utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S), företrädare för arbetsgivare på orten, kommunpolitiker och organisationen Svensk Handel. Strax ska hon ut på ännu ett medlemsmöte på en butik där de anställda blivit varslade om uppsägning.

– När jag pratade med ministern kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. Det har varit så tufft här, säger Marie Rask, som själv bor i Strömstad.

Som en spökstad

Hon beskriver orten som en spökstad. Det är bara stora gråa tomma parkeringar. Inga kundvagnar som skramlar över asfalten, inga ungar som hojtar. Inga båtar i hamnen. Numera kan hon gå på Systembolaget en lördag, något som var omöjligt förr på grund av de långa köer av norrmän, som vallfärdade till Strömstad för att köpa billigare varor. 

– Jag har suttit i förhandlingar om uppsägningar för 600 personer sedan i juni. Men om jag räknar in alla de visstidsanställda, provanställda och restaurangpersonal som fått gå sedan i mars är det säkert över 1 000 personer. 

Risk för mer otrygga anställningar

Handels öppnade för några veckor sedan ett tillfälligt café på onsdagar på Folkets hus. Där kan medlemmar komma in och ta en kopp kaffe och ställa frågor om varsel, a-kassa och annat de behöver veta under krisen. Det brukar komma runt 15-20 personer varje gång. 

Gränshandeln i Strömstad har förlorat 97 procent av sin omsättning sedan Norge stängde gränsen. Även om gränsen öppnar igen är det inte säkert att det blir som vanligt.

– Vi är oroliga att det kommer att bli mer otrygga anställningar efter det här. Kassorna har sinat, hyllorna är tomma på varor. Arbetsgivarna säger att de kanske inte kommer att våga fastanställa så många igen. 

Får inte hälsa på sjuka släktingar

Men det är inte bara pengar och jobb som försvunnit från Strömstad. Den goda relationen med Norge och norrmännen har fått sig en rejäl törn, enligt Marie Rask. Svenskar ses som smittspridare i Norge. Samtidigt är det många i gränskommunen som har släkt och vänner på båda sidor av gränsen. 

– Det är folk som inte får åka och hälsa på sina sjuka släktingar, som inte får vara med på bröllop, begravningar och dop. Jag vet ett par som gifte sig på gamla Svinesundsbron för att familjerna från både Sverige och Norge skulle kunna vara med.

Berörd av hur facket kämpat

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister, tyckte att hon fick en tydligare bild av problemen efter mötet.

–  Det som verkligen berörde mig under mötet var det fackliga perspektivet. Hur hårt facket har kämpat för sina medlemmar. Jag fick också känna av den förtvivlan som finns att inte kunna träffa sina anhöriga på andra sidan gränsen och vad vi faktiskt utsätter våra gränsmedborgare för. Det är något jag kommer att ta upp med mina nordiska kollegor. 

Anna Hallberg har ett sommarhus i Bohuslän och kopplingar till norra Sverige nära finska gränsen så hon har sett betydelsen av gränshandeln. Hon är uppvuxen i Trollhättan och drar paralleller till krisen där efter att Saab-fabriken lades ner 2011.

– Det vi gjorde i Trollhättan var att starta ett omställningskontor för alla som blivit av med jobbet. Det funkade väldigt bra, säger hon.

Tittar på lösningar

Vad kan regeringen göra för att stötta kommuner som Strömstad?

– Det kommer inte att se exakt likadant ut i Strömstad när vi väl kommer ut ur den här krisen. Man måste tänka nytt. Jag tycker att det fanns en framtidstro i Strömstad. Vi har ju förutom stöd som korttidspermitteringar, även gett stora generella bidrag till kommuner och regioner. Vi har inte öronmärkt pengarna med det är viktigt att gränskommunerna får del av det stödet via Västra Götalandsregionen. 

– Med allt det sagt stänger vi inga dörrar. Vi tittar om det är något mer vi kan göra för gränshandeln. Men jag vill inte lova något, säger Anna Hallberg.