Jättebra att Handels jobbar för sina medlemmar! Skäliga löner, rimlig arbetstid, trygga arbetsförhållanden med mera. Men vad får vi långtidssjuka?

Hur länge skulle du klara dig på en sjukpenning eller sjukersättning på 5 000 till 8 000 kronor i månaden? Hur klarar du dig på noll kronor om du blir utförsäkrad, bara för att Försäkringskassan anser att de är mer kunniga än alla dina specialistläkare tillsammans?

Nu i covid-tider vaknar många till liv och inser att Försäkringskassan har orimliga krav, och regler ändras. För covid-sjuka.

Rättvisa bedömingar

Men vi långtidssjuka är fortfarande osynliga. Vi är också medlemmar, betalar medlemsavgift och hejar på våra fackliga representanter. När ska Handels höja sin röst för sina långtidssjuka medlemmar och kräva rättvisa bedömningar, där patienter, läkare och specialister inte anses vara lögnare? Där sjukpenning och sjukersättning inte ses som ett bidrag, utan en sjukförsäkring som betalas ut efter att du har betalat in den under dina arbetsföra år. Där man får sjukpenning eller sjukersättning som man kan leva på och som inte ligger långt under fattigdomsgränsen.

Jobbigt nog

Det är jobbigt nog att inte kunna vara på sitt drömjobb och träffa sina underbara arbetskamrater, utan att helt plötsligt bli allvarligt sjuk, vilket medför stora kostnader, samtidigt som man har en inkomst där man inte har råd att betala för vård och mediciner, och utan att veta om man ens har någon inkomst nästa månad, då myndigheter har rätt att bestämma att man är helt frisk, hur mycket vården än motbevisar detta.

Att man måste vända sig till nära och kära för att överleva ekonomiskt, då regeringen ser oss som en oönskad siffra i statistiken är en sak. Att facket känner till detta, men väljer att bara se sina friska medlemmar, är att bli tystad ännu en gång.  

Ni är ALLA era medlemmars röst i samhället, inte bara de som är arbetsföra. Höj era röster. Sätt stopp för denna häxjakt. Synliggör oss som samhället blundar för. Och var den demokratiska rösten för alla oss som är för sjuka för att höras.

Långtidssjuk
Läs Handels svar.