Genrebild från rån.

30 november 2019, fredag förmiddag.

– Kassan, fort! Kassan! 

Sebastian Hamrén och Elina Johansson stod på lagret på Länna Sport söder om Stockholm och packade varor när nödropet ljöd genom högtalarna. Snart hördes smällar och slammer från butiken. Kollegorna släppte allt och skyndade in i butiken.

När de nådde fram, knappt trettio sekunder senare, hade deras arbetskamrater redan brottat ner gärningspersonerna: Fyra ungdomar som nu låg på golvet bland omkullvälta skyltdockor och klädställningar.

Blodet rann

Elina Johansson lade genast märke till en kollega som stod med huvudet lutat bakåt. Blod rann från hans slagna näsa. Elina Johansson försökte egentligen hålla sig undan, men nu gick det inte längre.

– Jag har svårt för när folk har ont och är skadade. Jag gick fram på instinkt. Sa att nu kommer du med mig här. Du får inte stå här och må dåligt och forsa blod, säger hon.

Försökte sparka in dörren

Medan hon gick upp till övervåningen för att plåstra om sin kollega började det bulta på den låsta entrédörren. Adrenalinet pumpade i Sebastian Hamréns kropp. Han gick fram till glasdörrarna och såg hur två maskerade personer, kumpaner till gänget på golvet, försökte sparka sönder den. 

– Det var obehagligt att se dem. Då tänkte jag att kommer de in nu så är det bara att vara beredd. Det händer något i kroppen som är svårt att förklara. En försvarsmekanism. Man blir skakig i kroppen, stirrig och rent ut sagt förbannad. När man får det här adrenalinet tänker man kanske inte på alla följder, säger Sebastian Hamrén.

Barnfamiljer skärrade

Sparkarna gick inte igenom glaset och Sebastian lämnade entrén för att se hur alla mådde. Kollegorna, utom killen som Elina tagit hand om, var oskadda men chockade. En del kunder, särskilt barnfamiljerna verkade skärrade.

Medan rånarna fortfarande låg ner kom en äldre kvinna fram till Sebastian Hamrén. 

– Hon öppnade konversationen med ”Oj vad många skyltdockor det ligger på golvet”. Sedan ville hon ha hjälp med skor. Så mitt i allt började jag serva henne. Man kan skratta åt det i efterhand, men det var en hemsk upplevelse. Jag tror att vi alla var i chock, säger Sebastian Hamrén.

Dunjackor för 14 000 kronor styck

Efter vad som kändes som en timme, men som visade sig vara några minuter, kom polisen till butiken. De grep de fyra rånarna i butiken, tre i en bil och sedan ytterligare två som flytt genom skogen bakom butiksbyggnaden. De totalt nio ungdomarna hade försökt stjäla märkesjackor och mössor. Länna sport har bland annat dunjackor för uppåt 14 000 kronor styck i butiken. Eftersom de blev våldsamma på vägen ut blev stölden ett motvärnsrån. En av rånarna var så ung som 14 år. 

– Det är tragiskt och hemskt att de gör så här redan när de är så unga. Någonstans hoppas man att det blir en hjälp och vändning för dem när de åker fast. Man skulle vilja fråga dem: Är det värt det? Att göra något sådant här som kan ge andra men för livet, säger Sebastian Hamrén.

60 % fler butiksrån begicks under mars 2020 jämfört med mars 2019.Källa: Svensk handel

Fick prata med krishanterare

Butiken fortsatte att hålla öppet efter rånet. Några kollegor mådde inte så bra och fick gå hem direkt. Och lite senare bestämde personalstyrkan sig för att stänga butiken tidigare. 

– Det borde vi ha gjort på en gång. Men man tänker inte helt klart sådana gånger. Det var en ny situation för allihop. Jag klandrar ingen. Vi har lärt oss något av det, säger Sebastian Hamrén.

Det är lätt för dem att säga hur vi ska hantera en situation, men ibland tar instinkten över

Dagen efter samlades personalen och pratade tillsammans med en krishanterare. 

– Vi var chockade. Det var mycket yngre personal som jobbade den dagen. Det var bra att vi fick prata ut. Krishanteraren förklarade hur folk reagerar. Sedan hade vi ett internmöte med personalansvarig om vilka åtgärder vi ska ha, säger Elina Johansson.

Både krishanteraren och arbetsgivaren var tydliga med att personalen inte ska ta tag i rånarna som i det här fallet. 

– Det är lätt för dem att säga hur vi ska hantera en situation, men ibland tar instinkten över, säger Sebastian Hamrén.