Ända sedan Sportamore öppnade sitt lager utanför Eskilstuna för tre och ett halvt år sedan har Handels pressat bolaget att teckna kollektivavtal. Men trots att företaget sagt sig vara positivt har bolagets ledning varit svåra att nå.

– Den tidigare vd:n svarade helt enkelt inte på mejl eller telefon. Jag har till och med skickat vanlig post, säger Mikaela Lindberg, ansvarig ombudsman på Handels i Västerås.

”Äntligen!” Så kommenterar ombudsmannen Mikaela Lindberg nyheten om att Sportamore skriver kollektivavtal.

Uppköpet förändrade läget

Att läget nu förändrades förklarar Mikaela Lindberg med att Sportamore förra året köptes upp av konkurrenten Footway Group Ab. När Handels kontrollerade den nya ägaren insåg man att de satt med i Svensk Handels styrelse.

Den tidigare vd:n svarade helt enkelt inte på mejl eller telefon. Jag har till och med skickat vanlig post

Mikaela Lindberg om varför kollektivavtal undertecknas först nu.

Är man medlem i branschorganisationen är man också förpliktigad att skaffa kollektivavtal, något Mikaela Lindberg påpekade för Svensk Handel.

– Footway har tidigare inte haft avtal med oss, utan kör en tredjepartslösning gällande sitt lager i Skåne. Så först var vi lite oroliga att de skulle gå ur Svensk Handel, säger Mikaela Lindberg.

Löneökningar och inflytande

Men så blev det alltså inte. Häromdagen kom beskedet att Footway Group skriver på lager och e-handelsavtalet. Det innebär att Sportamorelagrets cirka 60 anställda bland annat kommer att garanteras årliga löneökningar, samt skift- och branschvanetillägg.

Flera av förmånerna var redan på plats. Men nu kan de inte tas bort hur som helst om företaget skulle gå dåligt, poängterar Mikaela Lindberg.

– De kommer också att kunna vara med och påverka på ett helt annat sätt, till exempel genom att bilda klubb och vara med och MBL-förhandla.

Handelsnytt har varit i kontakt med anställda på företaget. De utrycker en stor lättnad över nyheten.

Det känns väldigt skönt. Det blir en trygghet. Man vet att man kommer att få rätt lön och rätt försäkringar

Anställd på Sportamore

– Det känns väldigt skönt. Det blir en trygghet. Man vet att man kommer att få rätt lön och rätt försäkringar, säger en anställd som varit med från starten.

Andra fördelar som lyfts fram är branschvanetillägget, något personalen inte haft tidigare. Att Sportamore skriver på kollektivavtalet först nu tror man beror på att den tidigare ledningen ville behålla kontrollen själva.

– Jag tror aldrig det var tanken att Sportamore skulle ha avtal. Då borde vi redan ha fått det eftersom vi kämpat för det så länge.  De vill styra själva. Nu råkade det bli så här automatiskt i och med att Footway tog över.

Footway Group: ”Naturligt att ha kollektivavtal”

Enligt Footway Groups HR-chef Louise Liljedahl vill bolaget verka ansvarsfullt för sina medarbetare, och därmed teckna avtal.

– När vi förvärvade Sportamore förra våren påbörjade vi genast integrationen och sedan sommaren har vi byggt en gemensam plattform som syftar till att bidra till hållbar produktion. Då är det helt naturligt att vi också har kollektivavtal för våra medarbetare, skriver hon i ett mej.

– Vi gör nu en stor satsning på lagret i Kjula och dubblerar lagerytan, och ser fram mot fortsatt god dialog med våra nytillkomna medarbetare från Sportamore och samarbetet med Handels framåt.

Framgång för Handels

Att Handels nu lyckas teckna kollektivavtal med Footway Group och Sportamore får ses som stor en framgång, särskilt i ljuset av det e-handelsprojekt som förbundet drivit för att organisera den stadigt växande e-handeln.

Omsatte över en miljard 2019

Sportamore kallar sig själva Nordens ledande och snabbast växande teknikbolag som säljer sportrelaterade produkter online. 2019 omsatte bolaget över en miljard kronor.

I fjol såldes företaget till konkurrenten Footway Group AB för 439 miljoner kronor. I samband med det avgick företagets tidigare vd och medgrundare Johan Ryding.

Företaget har vunnit fler branschpriser, bland annat som årets nätbutik och årets e-handel.

Sportamores lager ligger strax utanför Eskilstuna, ett stenkast från e-handelsjätten Amazons nystartade Sverige-lager.