Genom e-handeln har de blivit framgångsrika, stora företag. Sportamore har marknadsförts av influerare som Lovisa ”Lofsan” Sandström och Skincity av Ebba von Sydow.

Sneakersnstuff säljer skor över hela världen med trendiga butiker i bland annat Paris, New York, Stockholm och Berlin. Men inget av företagen har kollektivavtal för anställda som plockar och skickar deras varor.

Vi frågade varför.

Skincity: ”Ingen efterfrågan”

Skincity omsatte 338 miljoner kronor.

Skincity säljer hudvårdsprodukter över nätet sedan 2011. I fjol omsatte bolaget 338 miljoner kronor och det ägs numera av Axel Johnson som bland annat äger Åhléns, Kicks och Axfood – arbetsplatser där kollektivavtal är en självklarhet.

På det svenska lagret i Täby jobbar 20 lageranställda. Under hösten öppnar företaget den första fysiska butiken, en tillfällig pop up-butik i Stockholm.

Varför har ni inte kollektivavtal med Handels? Lisa Ahlenius, HR Manager, Skincity:

– Det finns inte efterfrågan från våra medarbetare. Det är ständigt under utvärdering.

Hur vet ni att de inte vill ha kollektivavtal?
– Vi har ständigt en nära dialog med våra medarbetare.

Ebba von Sydow är en av de influerare som Skincity har använt i sin marknadsföring.

Sneakersnstuff: ”Inte sett något behov”

I december 2016 öppnade Sneakersnstuff en butik i Berlin.

Sneakersnstuff säljer skor över hela världen med trendiga butiker i hippa städer. Från att ha börjat med butiksförsäljning för 20 år sedan säljs den absoluta merparten av skor sedan länge över nätet.

SNS omsatte 549 miljoner kronor.

I fjol omsatte bolaget 549 miljoner kronor och köptes då upp av norska riskkapitalbolaget FSN Capital som bland annat äger Kjell & Company, som har kollektivavtal med Handels.

I Sverige plockas, packas och skickas skor från Farsta av ett gäng anställda motsvarande 18 heltidstjänster.

Varför har ni inte kollektivavtal med Handels? Erik Fagerlind, vd Sneakersnstuff

– Vi är inte anslutna då vi inte har sett något behov av det hittills. Vi är ett dynamiskt bolag och vi arbetar ständigt med att utveckla vår verksamhet. Vi är lyhörda inför alla våra anställda och deras behov och har just nu inga planer på att teckna ett kollektivavtal. Det kan givetvis komma att förändras längre fram.

Sportamore svarar inte på frågor

Sportamore omsatte 947 miljoner kronor.

Sportamore beskriver sig själva som ”Sveriges största sportbutik online” och omsatte 947 miljoner kronor 2018. Bolagets grundare är storägare och bland övriga finns AMF, Swedbank och Handelsbanken.

Enligt Eskilstuna-Kuriren jobbade 75 personer på lagret i Eskilstuna i fjol.

Trots upprepade förfrågningar har Sportamore inte svarat på våra frågor. I en intervju i Handelsnytt 2016 sa vd:n Johan Ryding så här:

”Detta är inget aktivt val utan snarare en effekt av bolagets korta historik. Vi har ingen principiell invändning mot kollektivavtal utan kan snarare se fördelar med detta”.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Lovisa ”Lofsan” Sandström är en av de influerare som har marknadsfört Sportamore.