Handelsföretagen som fått mest omställningsstöd – H&M överlägsen etta
Omställningsstödet är ett bidrag för företag som kraftigt minskat sin omsättning under pandemin. I handeln har H&M tagit emot mest – närmare 82 miljoner kronor.
Omställningsstödet kom till i början av pandemin för att hjälpa företag som tappat minst 30 procent av omsättningen jämfört med året innan. Den första perioden gällde för mars och april 2020. Därefter har flera nya sökperioder tillkommit, bland annat för maj–juli och augusti–februari i år.
Kravet – ingen vinstutdelning
Villkoren har varierat vad gäller kraven på omsättningstappet, men de grundläggande reglerna har varit lika. För att få stöd får företagen till exempel inte dela ut vinst till sina ägare.
Handelsnytt har begärt ut en lista på de 20 företag inom handeln som fått mest omställningsstöd av staten.
Topp 20 – Dessa har fått mest stöd
- H&M – 81,7 mkr
- Åhléns – 37,3 mkr
- Kappahl – 27,4 mkr
- Nilson Group – 27,1 mkr
- Lindex – 22,8 mkr
- Gekås – 20,5 mkr
- Dressman – 18,3 mk
- Gottebiten – 14,5 mkr
- Indiska – 12,7 mkr
- Cubus – 11.4 mkr
- The Nuance Group (Taxfree på flygplatser) – 11 mkr
- Grensemat – 10,1 mkr
- Bestseller Stores (Jack & Jones, Vero Moda) – 9,9 mkr
- Scorett – 9,3 mkr
- Hypermat Charlottenberg – 9 mkr
- Grönsakshallen Sorunda – 9 mkr
- ITX Sverige (Zara) – 8,8 mkr
- Duni – 8,7 mkr
- Picadeli – 7,6 mkr
- Departments & Stores (Polarn o pyret, Brothers) – 7,2 mkr
82 miljoner till klädjätten
Högst upp på listan finner man H&M. Hittills har klädkedjan tagit emot 81,7 miljoner kronor i omställningsstöd.
H&M:s presstjänst vill inte kommentera stödsumman utan hänvisar till sina kvartalsrapporter.
”På grund av den extraordinära situation som covid-19 medfört har H&M mottagit statliga stöd på ett flertal marknader relaterat till hyror och bemanning. H&M har valt att redovisa dessa bidrag som en kostnadsreduktion av de poster som bidragen avser” skriver bolaget i en kvartalsrapport för 2020.
Åhléns och Kappahl följer
På andra plats efter H&M ligger Åhléns, som mottagit 37,3 miljoner kronor i stöd. Därefter följer Kappahl på 27,4 miljoner och Nilson Group med 27,1 miljoner.
– Det stämmer att vi tagit emot omställningsstöd. Stödet har gått till att upprätthålla verksamheten i syfte att kompensera del av förlust som corona orsakat. Vi har även fått anstånd med skattebetalningar och tagit del av tillfällig rabatt för hyreskostnader, säger Monica Hultgren, kommunikatör på Åhléns, till Handelsnytt.
Inget stöd till Ikea och Biltema
Svenska storföretag som Ikea, Biltema och Clas Ohlson lyser helt med sin frånvaro på topp 20-listan. Inte heller någon av de stora dagligvarukedjorna finns med. Dock återfinns flera gränshandelsföretag, däribland Gottebiten, Grensemat och Hypermat Charlottenberg.
Svensk Handels näringspolitiske chef Mats Hedenström tycker att listan speglar läget i branschens relativt väl. Kläder, skor och gränshandeln är de som behöver mest hjälp nu. För hem, trädgård och elektronik går bättre.
– När pandemin kom drabbades hela sällanköpshandeln av en kollektiv chock som höll i sig i drygt en månad ungefär. Men när vårvärmen kom och de flesta insåg att man hade jobbet kvar och att man inte blivit sjuk så kom delar av konsumtionen igång igen, säger han.
Svensk Handel är i grunden positiva till omställningsstöden. Men pengarna behöver nå företagen snabbare.
Att vänta 7-8 månader för att få hjälp att täcka tappen är för länge.
– Man kan förstå att det tog tid förra våren när alla var chockade. Men generellt har tempot i handläggningen gått ner i stället för upp. Att vänta 7-8 månader för att få hjälp att täcka tappen är för länge. Ett antal handelsföretag kommer inte att klara det, säger Mats Hedenström.
Just nu förbereder regeringen för ytterligare en sökperiod för omställningsstöd – den för mars och april 2021.
Andra företagsstöd
Förutom omställningsstöd finns en rad olika insatser för att hjälpa svenska företag under pandemin. Den största om mest omtalade är korttidsarbete, tidigare kallat korttidspermittering, där staten har gått in och täckt lönekostnader för permitterade anställda.
Korttidsarbete har hittills kostat staten 32,2 miljarder kronor. Exakt hur mycket enskilda företag har fått är än så länge sekretessbelagt. Först i augusti blir uppgifterna offentliga.
Andra stöd som utgått till näringslivet är:
- Tillfällig rabatt för hyreskostnader
- Anstånd med skatteinbetalningar
- Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter
- Utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader
- Omsättningsstöd för enskilda firmor
Källa: Skatteverket, Tillväxtverket, Företagarna.