”Det skulle vara fruktansvärt om anställdas röster inte hördes”

Åsa Tiger, jobbar på Lindex.

– Det kan jag absolut och jag har sagt ifrån på jobbet. En gång på ett tidigare jobb hjälpte det inte så mycket, men där jag är nu hjälper det.

Vi är ett litet gäng och min chef är väldigt snäll och förstående. Det går absolut att prata med henne.

– Jag kan också prata med journalister. Men jag skulle inte gå till medier om det var problem på jobbet. Nu är jag dock övertygad om att jag aldrig skulle behöva det, eftersom jag kan prata med min chef. Det skulle vara fruktansvärt om anställdas röster inte hördes. Om det blev en tystnadskultur.

”Beror på vad det handlar om”

Joel Grundström, jobbar på Clas Ohlson.

– Jag kan absolut säga ifrån om det skulle vara någonting på jobbet, både till chef och kollegor. Jag har gjort det några gånger och det har blivit en bra dialog.

– Jag har aldrig pratat med en journalist förr, men tror inte det skulle vara några problem. Beror ju lite på vad det handlar om. Om hur jag har det på jobbet kan jag prata om, men inte om interna grejer, företagshemligheter.

”Jag sade ifrån – det var inte populärt”

Niklas, jobbade tidigare på lager.

– Vad vågar man säga? Jag jobbade på ett lager och sa ifrån. Det var inte populärt. I stället blev jag uppsagd. De menade att jag inte hängde med i utvecklingen fast jag var bland de snabbaste. Vi höll precis på att få fackklubb på lagret, men jag ville inte vara kvar på jobbet så jag tog aldrig hjälp från facket med uppsägningen.

”Inte optimalt att uttala sig om arbetsmiljön i media”

Isabella Lindström, jobbar på Åhléns.

– Det beror lite på. Vid en allmän händelse är policyn att vi ska hänvisa media till närmaste chef. Men om exempelvis lokaltidningen skulle ringa och fråga om de senaste trenderna på dofter så kan vi ta det själva.

– Men skulle frågan ha handlat om arbetsmiljön hade det inte varit optimalt att uttala sig. Det hade inte landat i god jord. Jag tror att tystnaden är större på kvinnodominerade arbetsplatser. Lojalitet med arbetsgivaren gör det svårt att ta upp saker och man tänker ”äsch inte ska jag.