När Impecta som säljer fröer till exempelvis blommor på nätet lanserade att delar av verksamheten ska flytta till Katrineholm fick frågan om kollektivavtal nytt liv.
– Vi har haft samtal tidigare men då ville företaget inte teckna avtal och just då ville eller vågade inga anställda ta ”fighten”, säger Jessica Karlsson på Handels i Linköping.

Jessica Karlsson, ombudsman på Handels i Linköping.

Men när Katrineholms-Kuriren nyligen skrev att Impecta skulle komma till staden – och med dem ett 50-tal nya jobb – fick tidningen ett mejl av en anonym person som ifrågasatte avsaknaden av kollektivavtal. Det blev en artikel och kort därefter fick Handelsavdelningen i Linköping ett telefonsamtal.
– De ville teckna avtal, säger Jessica Karlsson.

Kollektivavtal gäller sedan 1 maj

Nu omfattas anställda av Handels kollektivavtal för lager och e-handel, som bland annat garanterar löneförhöjning, ob-ersättning och ger möjligheter att påverka schema och bilda fackklubb.
– Vi har haft dialog med våra anställda tidigare, men vi har inte uppfattat önskemålet tidigare. Nu trycker vi på knappen. De anställda är det viktigaste vi har. Vi har aldrig haft för avsikt att behandla någon illa, säger vd Veronica Gårdestig till Katrineholms-Kuriren.

Detta är ett kollektivavtal

  • Ett kollektivavtal är ett avtal mellan ett fackförbund (där arbetstagare/anställda är medlemmar) och en arbetsgivarorganisation (där arbetsgivare är medlemmar).
  • I kollektivavtalet bestäms saker som lägst tillåtna lön, försäkringar och pengar till pensionen.

Runt 80 anställda

Impecta säljer fröer till blommor, grönsaker och kryddor. Företaget har i dag 32 tillsvidareanställda och ett varierande antal säsongsanställda. Till hösten flyttar delar av verksamheten från Julita till Katrineholm. Då kommer man att behöva anställa ett 50-tal personer. Sedan 1 maj omfattas lageranställda av Handels kollektivavtal för lager och e-handel.