1. Är det en klok idé att sänka ob:et till förmån för höjda grundlöner? Det är frågan. Fackklubben på Ica Supermarket i Umeå säger bestämt nej. 

”Ob är inget abstrakt lönepåslag som inte innebär någonting, utan faktiskt arbete på tider när vi borde kunna få ägna oss åt familj, fritid, och återhämtning” anser de.

Vad tycker du?

2. Debatten om ob startade med en spaning från Handelsnytts läsarkrönikör Kalle Jungell. Det finns en orättvisa inbyggd i systemet, framförallt gentemot småbarnsföräldrar menar han. Många läsare var kritiska, men han fick också medhåll.

– Detta var uppenbarligen stort och viktigt nog att folk ville göra sin röst hörd. Det tycker jag är superkul, säger han om reaktionerna.

3. Regeringen filar nu på förbättringar i den visselblåsarlag som lanserades 2017. Bland annat ska arbetsgivare med minst 50 anställda inrätta kanaler som garanterar att visselblåsarens identitet skyddas. Men hur påverkar det dig?

4. Nu vänder kurvorna äntligen uppåt i handeln, det meddelade Svensk Handel i veckan. Samtidigt finns orosmoln, inte minst i kläd-  och skohandeln. Där kan tusentals jobb på sikt försvinna, menar organisationen.