I snart ett halvår har Julia Salomonsson kunnat känna sig trygg på jobbet i Ica-butiken. Mannen som under ett års tid kommit med gåvor, stått och stirrat på henne i timmar och till och med förföljt henne hem är portad.

Genom lagen om tillträdesförbud som började gälla 1 mars kunde mannen bli portad från butiken. Han har också fått ett kontaktförbud gentemot Julia. Dessa förbud gällde i tre månader men förlängdes ytterligare i väntan på rättegång.

Har inte synts till

Mannen har inte synts till sedan han blev portad i mars. Men nu stod han plötsligt där igen. Utanför fönstret till förbutiken där hon jobbade.

– Känslan jag hade innan, klumpen i magen, kom automatiskt tillbaka. Det är riktigt obehagligt. Dessutom att det gått över ett halvår och han har fortfarande inte släppt det. Han kom inte in men han har inget utanför butiken att göra heller sa polisen till mig.

Rättegång nästa vecka

Nästa vecka är det rättegång. Mannen är åtalade för bland annat ofredande.

– Jag lite förvånad att det tagit sig hela vägen till rättegång. Det visar att det finns en nolltolerans.

Julia Salomonsson har blandade känslor inför rättegången. På ett sätt tycker hon att det ska bli intressant för att få se hur det går till på en rättegång.

– Samtidigt ska det bli jobbigt att sitta där med honom. Det är ju lite som att ge ett barn en biljett till Skara Sommarland – varsågod, sitt och titta hur mycket du vill.

FAKTA: En av fyra får tillträdesförbud

Sedan tillträdesförbudet infördes 1 mars och fram till 31 augusti har det kommit in 328 ansökningar om förbud. 82 av dessa ledde till att personen portades medan 225 ansökningar fick avslag. 21 av ärendena avskrevs av olika anledningar. Det innebär att en av fyra ansökningar ledde till portning av kunden.  

Källa: Åklagarmyndigheten

Lagen om tillträdesförbud

Lagen om tillträdesförbud i butiker gäller personer över 15 år.

En person över 15 år kan få tillträdesförbud om det finns risk för att han eller hon kommer att begå brott eller trakassera någon i butiken.

Tillträdesförbudet gäller för en viss tid, högst ett år. Det kan förlängas med ett år i taget.

Frågan prövas av åklagare efter skriftlig ansökan av butiken eller från polisen. Ärendet ska handläggas skyndsamt.

Den som drabbas av förbud kan begära att det prövas i tingsrätten.

Den som bryter mot tillträdesförbud kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

Lagen trädde i kraft 1 mars 2021.