Ica Focus i Göteborg ligger granne med evenemangsjättar som Svenska Mässan, Liseberg och Scandinavium. På ett bräde försvann en stor del av kunderna när pandemin stängde ner samhället.

Det funkade inte längre att säga till folk att vi får se om du kan få några timmar nästa månad.

Mats Wahlström, anställd på Ica Focus i Göteborg

Även om Ica Focus är beroende av besökare på bokmässan och konserter har butiken även kunder från närområdet. Butiksanställda Mats Wahlström har fått nya arbetsuppgifter, som att köra ut matkassar.

Tretimmarskontrakten försvann

Bemanningen har varit ett problem under pandemin. Cheferna vågade inte lova bort så många jobbtimmar med tanke på osäkerheten som rådde. Men det fick inte den effekt de väntat sig.

– Många av de studenter som var anställda på tre timmar i veckan sökte sig någon annanstans. Det gjorde att vi tappade jättemycket kompetens, säger Mats Wahlström.

Nyanställningar med högre anställningsgrad

Det blev svårt att få ihop schemat för dem som var kvar. För att inte tappa nya anställda har nu företaget anställt 20 personer, många på höga anställningsgrader, som 30 timmar i veckan.

– Det funkade inte längre att säga till folk att vi får se om du kan få några timmar nästa månad.

Bemanningen har även påverkats av att både vuxna och barn ska stanna hemma vid minsta symtom.

– Har du tre barn och förskolan ringer hem dem så fort de hostar blir det inte mycket jobb. Även om alla förstår så blir det ju en del suck och stön och irritation. Det blir också en stress för den som måste vara hemma, säger Mats Wahlström.