Ida Berglaw Ericsson skulle scanna ett körkort för att kunna lämna ut en vara via click & collect utanför butiken. ”Kan du backa, jag är sjuk”, säger mannen i bilen.

– Han var sjuk och valde ändå att vara här. Om man vet att man har corona kan man ju vänta lite med att handla eller skicka någon annan man känner. Man får bara bita ihop men då höll jag på att tappa det, säger hon.

Just kunder som inte håller ­avstånd eller respekterar ­butikens regler har varit ett problem under pandemin.

”Äldre män vill stå nära”

Ida Berglaw Ericsson tycker att cheferna har gjort vad de kunnat. Det har bland annat funnits en räknare vid entrén som fungerat bra. Det totala ­antalet kunder var dessutom satt till färre än vad lagen kräver.

Så det har inte varit trångt i butiken utan det är mer att kunder ställt sig nära för att titta i hennes handdator där hon kollar upp produkter.

– Det är många framför allt äldre män som vill stå nära. När man flyttar sig följer de efter. Och så står deras fruar en bit bort och bara; men kan du hålla avstånd! Även om jag är ung så betyder inte det att jag inte är rädd för smitta, jag har ju föräldrar jag är rädd om.

Stannar hemma vid sjukdom

Ida Berglaw Ericsson tycker att det framkommit en del positiva saker med pandemin. Att människor lärt sig att stanna hemma när de är sjuka är en sak. 

– Tidigare kunde det ju förekomma på vissa arbetsplatser att man kom till jobbet med hosta och feber. Nu tycker de flesta att det är bättre att stanna hemma en dag för mycket än en dag för lite. Karensavdraget har betytt jättemycket för man förlorar mycket på att vara hemma.

Hon tycker också att plexi­glasen i kassan varit en fördel inte bara när det gäller att undvika smitta.

– Jag känner mig säkrare ­bakom dem. Om det är en hotfull situation kommer de inte åt en på samma sätt.