Pandemin har ändrat kundernas köpbeteende, fraktkrisen har gjort varor dyrare och svårare att få tag på. Konsumenter har blivit mer skeptiska till köphetsen och handlare ifrågasätter vitsen med kraftig sänkta priser. Betalföretaget Nets skriver i en analys att det är ovanligt svårt att förutsäga hur handeln på Black Friday går i år.

Svensk Handel spår dock att försäljningen trots allt kommer att öka med 1,5 miljarder till 9 miljarder kronor under Black Friday och Black Week. Hemelektronik, kläder och skor är det som flest kunder siktar på att köpa. 

Postnord räknar med att mängden paket i år ökar med 6 procent under Black Week och julhandeln jämfört med i fjol.

Mitt i allt detta står handelns anställda som ska jobba i ett befarat kaos. Här är några röster:

Johan Hambrink Klubbordförande Elgigantens lager Jönköping

– Det är mycket lugnare i år än förra året när det var kaos och mycket övertid. I år hade vi räknat med ytterligare ökning och tagit in extra folk så att vi är 650 i stället för 450 personer på lagret. Men hittills har vi ovanligt lite att göra och de som vill ta ledigt har lätt att få det. Mycket har gått upp i pris, och elektronik är inköp man kan skjuta på. Debatten om ohållbar konsumtion spelar möjligen in också. Elektronik är fortfarande slit och släng, men jag tror vi måste tillbaka till tiden då det fanns reparatörer som lagde tv:n och tvättmaskinen.

Bild: Privat

Frida Blomqvist Ica Kvantum Oxen, Mariestad

– Postmängden har ökat från fyra till åtta burar i veckan. Postrummet räcker inte till trots att ytan fördubblades för ett par år sedan. Sex burar står och väntar på lagret just nu. Hoppas kunderna hämtar sina paket snabbt. De flesta leverantörer har minskat liggtiden från fjorton till sju dagar. Ända sedan pandemin började hämtas paketen utomhus, den rutinen har vi kvar. Värsta dagen brukar vara tisdag efter Black Friday. Vi dubblar bemanningen från nästa vecka och utökar postens öppettider sista dagarna före jul. Jobbet är intensivt men roligt!

Bild: Privat

Helén Öhman Berglund Klubbordförande Stadium Borlänge

– Fredag till söndag är det 25 procent på allt i butiken. Vi har extra bemanning av timanställda. Det kan bli otroligt mycket folk! Hoppas de visar respekt nu när smittspridningen ökar igen. Det gäller att hålla avstånd i kassakön och på alpin- och skoavdelningarna där det lätt blir trångt. Bra att vi har plexiglas och handsprit kvar. Black Friday-helgen tar nästan död på julhandeln, många passar på att handla sina julklappar till reapris nu. Sen kan ruschen dröja till sista dagarna när lönen har kommit och det är för sent att beställa på nätet.

Bild: Privat