Vem har rätt till betalda arbetsskor?

  • Korta svaret: Du som jobbar på lager. Inte du som jobbar i butik.
  • Det längre svaret: Den som måste ha särskilda skor för att inte skada sig på jobbet behöver så kallade skyddsskor. Skyddsskor ska arbetsgivaren betala.
  • Lagerarbetare, särskilt de som kör truck, behöver exempelvis (skydds-)skor med tåhätta på grund av olycksrisken. Du behöver inte ha varit anställd en viss tid för att ha rätt till skyddsskor.
  • Butiksanställda anses inte behöva skyddsskor och har därför inte rätt till betalda arbetsskor, varken enligt lagen eller kollektivavtalet.
  • MEN det kan finnas skäl till att även butikspersonal behöver skyddsskor, exempelvis om du jobbar på butikens lager. Där är risken större att en tung kartong landar på fötterna. Då ska arbetsgivaren betala dem.

Måste jag dela mina skyddsskor med andra?

Japp, så kan det vara. Du kan nämligen inte kräva egna skor. Din arbetsgivare kan ge dig låneskor som även kollegor använder. 

Chefen säger att vi inte behöver skydds­skor, men jag vill ha det. Vad gör jag?

Är det oklart ifall skyddsutrustning behövs kan ni göra en riskanalys. Då samlar ni information om potentiella risker, värderar hur allvarliga de är och åtgärdar dem. Det kan till exempel visa sig att det behövs skydds­skor. Arbetsgivaren är skyl­dig att regelbundet undersöka risker och åtgärda dessa. 

Om jag har medicinska skäl då?

Då ska arbetsgivaren betala skorna. Du behöver vända dig till vården för läkarintyg och utprovning.

Källor: Handels Direkt och Arbetsmiljöverket