Hemvisten

Skumtomten, eller juleskum som godiset egentligen heter, började produceras i sin nuvarande form på 1960-talet. Tillverkaren Cloetta har dock gjort skumgodis i sin fabrik i Ljungsbro utanför Linköping sedan 1930-talet. Man kan alltså konstatera att skumtomten är östgöte. Guschelov.

Mängden

Det råder ingen brist på skumtomtar i vårt land. Varje år spottar nämligen Cloettafabriken ut runt 200 miljoner julenissar. I vikt motsvarar det cirka 1 200 ton. De må låta mycket, men vi svenskar äter faktiskt i genomsnitt 30 tomtar per person och år. Skönt att de är små och inte tar så mycket plats.

Recepten

Det vanligaste sättet att inmundiga en skumtomte är att helt enkelt stoppa den i munnen, tugga och sedan svälja. Men för den mer experimentelle finns nu alternativ. Vad sägs som skumtomtepannacotta? Muffins med skumtomtefrosting? Eller varför inte bli lite tipsy på en skumtomtedrink? Recepten är bara en googling bort.

Vad sägs som skumtomtepannacotta? Muffins med skumtomtefrosting? Eller varför inte bli lite tipsy på en skumtomtedrink?

Högtiden

Skumtomten är av naturliga skäl starkt kopplad till julhögtiden. Men den har faktiskt sin egen dag. Skumtomtens dag ligger emellertid misstänkt nära julafton – den 21 december närmare bestämt. Skumt.

Smaken

Den traditionella skumtomten smakar jordgubb – i alla fall enligt tillverkarens egen utsago. Men sedan 2011 har tomtarna lanserats i säsongssmaker, precis som glöggen. Några smakfulla nissar som kommit och gått genomåren är clementin, polka och tomtegröt. Mums.