Varför ska unga bry sig om ergonomi?
– Om jag går till mig själv… Jag trodde jag var odödlig och tänkte inte på att man som äldre kan få bota för ungdomens synder. Man kanske tänker ”att jag ska ju inte vara här så länge och då spelar det ingen roll om stolen är i fel höjd”. Men det gör det, säger Heli Aarnipuro, som är arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Vad är ergonomi?

Det är hur arbetet och arbetsplatsen är anpassat efter den person som ska utföra jobbet.

Vad kan hända?
– En del får ju ont direkt eller efter någon dag. Men framför allt lär du dig ett beteende som sedan kan vara svårt att ändra. Och om du fortsätter att arbeta på ett felaktigt sätt är risken stor att utveckla belastnings- och förslitningsskador. Många unga lämnar butiksjobbet, men det finns också många trotjänare som har arbetat sedan de var unga.

Vad ska man göra?

  • Börja varje pass med att ställa in stolshöjd och kassaskärmens avstånd. Sitter kortläsaren bra? Det är sådana små detaljer som gör stor skillnad.
  • Säg ifrån och våga fråga. Det är arbetsgivarens ansvar att du ska få veta hur exempelvis stolen ställs in och vilken höjd som är rätt för just dig. Det spelar ingen roll vilken anställningsform du har. Alla har rätt till en bra arbetsmiljö.
  • Ta råd från de äldre kollegorna och låt dem visa dig hur du ska göra.

Att rotera mellan arbetsuppgifter är väl bra?
–Ja, men man ska tänka på vilka platser man roterar mellan. Vi kunde exempelvis se att många i kassan på matbutiker bytte till förbutiken. Då missar man effekten av rotationen. Samma sak om du roterar mellan studier och jobb i butik. Tanken är att blanda stillasittande med dynamiska rörelser för kroppen, där blodet måste snabbt pumpa ut syre till musklerna. Exempelvis packa upp varor.

Många butiker har dålig arbetsmiljö för kassapersonal

Arbetsmiljöverket granskade 279 butiker i handeln, främst stormarknader och varuhus, under 2020.

84 procent av kassapersonal hade brister i arbetsmiljön. 39 procent berodde på brister i ergonomin.