För några veckor sedan skrev jag en debattartikel där jag argumenterade för att Handels borde samverka med Vänsterpartiet. I en replik försvarar Moa Sahlin, samhällspolitisk samordnare på Handels, förbundets samverkan med Socialdemokraterna. Sahlin lyfter fram fyra argument och jag skulle vilja bemöta tre av dem. 

Sahlin konstaterar att det finns två tydliga regeringsalternativ: En M-ledd högerregering och en S-ledd vänsterregering. Enligt Sahlin kommer enbart en S-ledd regering att lägga fram förslag om trygghet på jobbet, en rättvis klimatomställning och stopp för vinster i välfärden – frågor som är viktiga för Handels. 

Vilken verklighet?

Jag vet inte vilken verklighet Moa Sahlin lever i, men det finns inget som tyder på att Socialdemokraterna kommer att lägga fram några förslag i denna riktning. Socialdemokraterna har suttit i regeringsställning i snart åtta år. Under denna tid har de varken förbättrat anställningstryggheten eller stoppat vinsterna i välfärden. Om Socialdemokraterna ska lägga fram sådana förslag krävs tryck från Vänsterpartiet. 

Sahlin framhåller att Handels, genom sitt samarbete med Socialdemokraterna, har ”partiets öra”. Om förbundets och medlemmarnas påverkan försvinner är det, enligt Sahlin, garanterat andra frågor som skulle uppta Socialdemokraternas prioriteringar. 

Marknaden och makteliten

Jag är ledsen att göra Sahlin besviken, men Socialdemokraternas öra har de senaste 30 åren lyssnat mer till marknaden, medelklassen och makteliten än till Handels och övriga LO-förbund. Socialdemokraternas prioriteringar upptas sedan lång tid tillbaka av helt andra frågor än de Handels driver – trots förbundets och medlemmarnas påverkan. 

Sahlins fjärde argument är att Handels kongress har beslutat att förbundet ska ha ett särskilt samarbete med Socialdemokraterna. Det är en demokratisk fråga, enligt Sahlin.

Vad ger S-samarbetet?

Jag har full respekt för de beslut som Handels kongress fattar. Jag kan dock konstatera många av dem som väljs till kongressombud också är aktiva inom Socialdemokraterna. Det är inte så konstigt att de vill fortsätta att samverka med Socialdemokraterna år efter år. Om man i stället skulle göra en medlemsomröstning, där man tydligt visar vilka frågor olika partier driver, skulle resultatet förmodligen se annorlunda ut. 

Jag har inga illusioner om att Handels kommer att överge sin samverkan med Socialdemokraterna i närtid. Det vore dock önskvärt om förbundet kunde lyfta blicken och på allvar fundera över vad samarbetet med S faktiskt ger. Har anställningstryggheten förbättrats? Har vinsterna i välfärden stoppats?

Varför fortsätta med ett samarbete som inte ger resultat?