En dag när Miriam är ute och röker i en jobbpaus står han plötsligt där på gatan, hennes man. Som för att markera: jag ser dig. Resten av arbetsdagen är Miriam orolig och stressad. Vad ska hända när hon kommer hem?

Miriam är livrädd för sin man. Han har misshandlat henne i många år. Hennes arbetskamrat får täcka upp när hon inte klarar att fokusera på jobbet.

Chefskurser med annat fokus

Jag har gått flera chefskurser om hur man ska agera när man misstänker att en medarbetare är alkoholist.

Senast pratade kursledaren också om spelmissbruk och köpberoende och hur man kan upptäcka det. Aldrig har någon tagit upp hur jag som chef kan ställa frågor om våld i relationen. Eller vilka tecken som finns på att en medarbetare blir misshandlad av sin partner.

Arbetsmiljöfrågan kan rädda liv

I Miriams fall blev hennes exmake dömd till fängelse för misshandel och våldtäkt. Miriam fick skyddad identitet. Men hennes man visste ju i vilken butik hon jobbade. Miriams panik växte för varje månad. Vad skulle hända när han släpptes ut ur fängelset?

Det tog tid innan Miriams arbetsgivare gav henne det stöd hon hade rätt till. Kanske av okunskap. Många tror fortfarande att våld i hemmet inte är en arbetsmiljöfråga. Men det är det. Och den kunskapen kan rädda liv.