Får chefen avbryta min semester?

Nej. En beviljad semester får inte dras tillbaka. Arbetsgivaren kan inte ändra den hur som helst. Om chefen ber dig att avbryta semestern för att det till exempel är personalbrist har du alltid rätt att säga nej.

Vad är ersättningen vid avbruten semester?

Tyvärr får du inte högre ersättning per automatik om du ändå bryter semestern. Om du går med på att avbryta semestern för att chefen ber dig så får du din vanliga lön – om ni inte har kommit överens om något annat. 

Ställ krav och förhandla!

Om chefen ber dig att avbryta semestern så betyder det att hen behöver dig extra mycket. Kanske för att många andra är sjuka samtidigt, eller för att chefen har planerat dåligt. Då har du ett guldläge att förhandla om extra ersättning för att du kommer in och jobbar.  

Vem ska jag fråga?

Om chefen ändå försöker tvinga dig att avbryta semestern ska du först kolla med facket på din arbetsplats. Om det inte finns någon klubb eller ombud på ditt jobb kan du alltid vända dig till Handels fackliga rådgivning, Handels Direkt.