Det var på onsdagen som klädjätten H&M meddelade att företaget ska se över organisationen i alla sina butiker i Sverige. Senare stod det klart att det bland annat innebär att över 400 butiksanställda i 69 butiker varslas om uppsägning. 

Mycket oro bland personal

Att varslen har väckt mycket oro bland butiksanställda bekräftas av butikssäljaren Helena Lundqvist. Hon har jobbat inom H&M i 30 år. Numera är hon på H&M i Tyresö, söder om Stockholm, och är ordförande för Handels H&M-klubb i Stockholms län. 

För henne kom beskedet om varslen som en total överraskning.

– Vi fick informationen i går. I dag är jag som klubbordförande ute och pratar med mina arbetskamrater och andra medlemmar. Det är många som är oroliga för att de inte vet vad som händer nu, säger Helena Lundqvist.

Butiker i hela landet

Nu ska H&M förhandla förändringarna och varslen med Handels lokala avdelningar, eftersom det berör anställda i butiker över hela landet. 

– Företaget har inte preciserat mer än att det gäller bemanningsstrukturen i de olika butikerna. De vill se över den för att öka försäljningen. I grunden handlar det om att man inte har hämtat sig efter pandemin, säger Jens Lindström som är central ombudsman på Handels.

Varsel med sekretess

Varslet som H&M lämnat till Arbetsförmedlingen och facket är sekretessbelagt. Därför går det ännu inte att berätta vilka 69 butiker det handlar om, eller om de drygt 400 varslade verkligen kommer att bli av med jobbet.

– Vi vet att många av våra medlemmar kommer att bli berörda, men inte exakt hur. Företaget är skyldigt att varsla när det handlar om förändringar som kan påverka antalet anställda, men hur det blir i praktiken beror på hur det går i förhandlingarna. Innan dess vet vi inte om det exempelvis handlar om hyvling av tjänster, säger Jens Lindström.