Det är en erfaren S-politiker som nu valts in i Handels ledning. Annelie Karlsson har suttit tolv år i riksdagen för Socialdemokraterna, varav de sista fyra som partiets gruppledare. Tidigare var hon ombudsman på Handels i Kristianstad.

– Det är en ynnest att få komma hem till Handels i en ny roll, sa Annelie Karlsson i samband med att Handels förbundsråd på onsdagen valde henne till andre vice ordförande.

Hon går in i Handels ledning tillsammans med ordförande Linda Palmetzhofer och förste vice ordförande Martin Nyberg.

Sätta dagordningen

Annelie Karlsson anser att facket behöver bli än mer aktivt i politiken. Den nytillträdda högerregeringen innebär utmaningar.

– Vi måste vara med och sätta den politiska dagordningen så att den handlar om våra medlemmars vardag.

Vissa medlemmar anser att facket ska syssla med hur man har det på arbetsplatsen, men inte lägga sig i politiken. Inget kan vara mer fel, menar Annelie Karlsson. 

– Vi kan förhandla fram fantastiska kollektivavtal, men om vi samtidigt har en välfärd som krackelerar och trygghetssystem som inte fungerar vid arbetslöshet eller sjukdom – då är arbetsplatsens frågor inte så betydelsefulla.

Avstånd till SD

Regeringspartierna, med Moderaterna i spetsen, vill sänka ersättningen i a-kassan och spara på sjukförsäkringen.

Att så inte blev fallet i regeringens budget för 2023 beror på att samarbetspartiet Sverigedemokraterna satte stopp. Ändå vill Annelie Karlsson att Handels fortsatt håller tydligt avstånd till SD.

– Jag är otroligt glad att regeringen inte slår undan benen för våra medlemmar med förändrad a-kassa och sjukförsäkring.

Men SD är ett högerkonservativt parti som ideologiskt inte är i närheten av våra fackliga värderingar, till exempel i frågan om skyddsombudens roll. Det finns ingen anledning att närma sig dem.

Handels medlemmar i fronten

Precis som politiken behöver bry sig mest om människor som har det svårast, måste de löntagare som har det sämst prioriteras i avtalsrörelsen, anser Annelie Karlsson.

– Våra medlemmar står i fronten när konjunkturen vänder. När telefonen slutar ringa om arbetspass märks det direkt i lönekuvertet. Jag är glad att LO-förbunden enats om att satsa extra på de lägsta lönerna.

Annelie Karlsson

Ålder: 57 år

Bor: Bostadsrätt i Kristianstad, övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Vuxen son, gammal mamma.

Fritid: Fritidshuset i Sölvesborg. Nybörjare på golf. Går gärna på handboll eller musikal.

Aktuell: Nyvald andre vice ordförande i Handels styrelse.

Bakgrund: Riksdagsledamot (S) 2010–2022. Ombudsman på Handels. Butiksanställd på Kappahl.