Ny ägare på Indiska – så blir det för personalen
För två veckor sedan gick butikskedjan Indiska i konkurs. Nu är det klart med ny ägare. De som jobbat på Indiska har rätt att bli återanställda, men ännu är mycket oklart.
Det var den 25 oktober som den hårt pressade mode- och inredningskedjan Indiska lämnade in sin konkursansökan. Då hade företaget ansökt om rekonstruktion, men fått nobben av Skatteverket och konkursen var ett faktum.
Drygt 200 anställda berördes, varav 79 Handelsmedlemmar som jobbar i 49 butiker och lager inom kedjan.
Häromdagen stod det klart att Indiska har fått en ny ägare. Det är miljardären Gerald Engström som har köpt företaget genom sitt bolag Färna Invest.
I ett pressmeddelande skriver bolaget bland annat att ”Indiskas butiker kommer fortsatt hållas öppna”.
Indiskas personal får behålla jobben
För de butiksanställda innebär affären sannolikt att de kommer att ha jobben kvar. Efter en konkurs har de rätt till återanställning, förklarar Jens Lindström, ombudsman på Handels.
– All personal har återanställningsrätt till de tjänster som finns hos den nya ägaren. Men ännu har det inte kommit några besked om hur organisation eller butiksstruktur kommer att se ut, säger han.
Jens Lindström poängterar att det är mycket som är oklart än, när det gäller den nya ägaren. Därför går det inte att ge några direkta besked om hur det kommer att bli för personalen, förutom det som gäller enligt lag.
De som jobbar kvar har rätt till lön
– De som jobbar kvar ska ha lön. De som eventuellt blir uppsagda får ersättning från den statliga lönegarantin. Men i samband med konkursen så bryts allt annat. Kollektivavtalet upphör att gälla och det kan också hända att en del butiker har stängts på grund av de inte har kunnat betala hyran.
När får Indiskas anställda veta hur det blir med deras jobb?
– Förhoppningsvis inom de närmaste dagarna. Det kan eventuellt bli lokala förhandlingar om exempelvis arbetsbrist, ifall det blir en ny organisation, säger Jens Lindström.
Det här gäller vid konkurs
Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.
Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.
Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.