Under tisdagen meddelade modekedjan Indiska att företaget ansökt om konkurs. Det är den 25 oktober och löningsdag för många. Men det kan vara så att Indiskaanställda inte fått ut sin lön den här dagen, säger Handels pressekreterare Fritjof Carlsson-Brandt.

– Sitt still i båten. Du kommer inte gå utan lön. Om du inte fått den i dag så kommer lönegarantin att kicka in inom några veckor. Men det är såklart jättebeklagligt att det sker i ett sådant här läge, när kostnaderna ökar så mycket i omvärlden. Det är extra svårt att drabbas nu, säger han.

200 anställda i 46 butiker

Handels har 79 medlemmar som jobbar i 49 butiker och lager inom kedjan. Totalt har Indiska lite över 200 anställda i 46 butiker i Skandinavien.

Indiska gick i rekonstruktion år 2017 och fick då en ny ägare i Karin Lindahl. Företagets plan nu var att återigen ansöka om rekonstruktion, men det gick inte Skatteverket med på, enligt Indiskas pressmeddelande. Indiskas vd anger höga skulder under pandemin som orsaken till problemet, inte själva verksamheten i sig.

– Indiska har försökt rädda företaget ett par gånger, men nu gick det inte längre. Vi får se om konkursförvaltaren hittar en köpare, så anställda kan få stanna kvar eller inte, säger Fritjof Carlsson-Brandt.

Handels har kontakt med drabbade medlemmar och välkomnar fler att höra av sig till Handels Direkt.

Detta gäller vid konkurs

Lönen du har tjänat in ersätts normalt av en statlig lönegaranti som utbetalas av länsstyrelsen. Det gäller alla anställda, även vikarier. Processen överses av Kronofogden.
Målet är att lönegarantin ska betalas ut när lönen brukar komma. Det kan dock bli fördröjningar när många varslas.
Om du blir uppsagd täcker lönegarantin utöver din intjänade lön också din uppsägningstid enligt lagen om anställningsskydd. En förutsättning är då att du är anmäld som arbetssökande hos arbetsförmedlingen.

Skillnaden mellan konkurs och rekonstruktion

Konkurs: En person eller ett bolag som inte kan betala sina skulder och inte kommer att kunna göra det på längre tid kan försättas i konkurs. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare. Alla tillgångar som finns tas om hand och används för att betala skulder. 

Företagsrekonstruktion: Ett alternativ till konkurs för de företag som har problem men som på sikt har en chans att överleva. Domstol beslutar om rekonstruktion och utser en rekonstruktör.

Indiska

Mode- och inredningskedjan har anor från år 1901, då grundaren Matilda Hamilton öppnade sin första butik på Regeringsgatan i Stockholm – Indiska utställningen.

I dag (2022) har kedjan 46 butiker i Sverige och Finland samt över 200 anställda.

Kedjan ägs av vd:n Karin Lindahl sedan år 2017.

Källa: Indiska