Vilket land kommer Dollarstore från?

Lågpriskedjan Dollarstore är en svensk skapelse. Den grundades 1999 av Peter Ahlberg. I dag har Dollarstore 129 varuhus i Sverige. Förra året (2021) omsatte kedjan omkring 4 miljarder kronor.

Vem är ägare till Dollarstore?

Grundaren, Peter Ahlberg, var vd fram till 2017. Han är fortfarande ägare och ordförande i styrelsen. Där sitter också hans tre döttrar.

Har Dollarstore kollektivavtal?

Ja, företaget har kollektivavtal med Handels. I sin hållbarhetsrapport har företaget skrivit: ”För oss är kollektivavtal en självklarhet för att skydda medarbetarna och kunna hjälpa arbetet mot en trygg och mer jämställd arbetsplats.”

Vad tjänar man om man jobbar på Dollarstore?

Dollarstore har kollektivavtal och har i och med det förbundit sig att betala de löner och ersättningar som avtalet reglerar.

Hur är det att jobba på Dollarstore?

Anställda på Dollarstore får lön och andra arbetsvillkor enligt kollektivavtal. Utöver det får alla medarbetare också en bonus i mitten av december. Den baseras på den dagskassan i varuhusen under en eftermiddag i oktober, berättar HR-direktören Maria Tengblad för Handelsnytt. Företaget bjuder också in samtliga medarbetare till ”Dollarfesten” i slutet av mars nästa år.

Tidigare har ägaren Peter Ahlberg gjort sig känd i medierna för olika utspel. Till exempel ska han ha skrivit ett internt brev till alla anställda där han hånade jämställdheten. Han är enligt tidningen Göteborgsposten också dömd (2010) för misshandel, då han ska ha slagit en anställd i en Dollarstore-butik.

Hur är arbetsmiljön på Dollarstore?

Dollarstore har upprepade gånger fått kritik för olika brister i arbetsmiljön, något som Handelsnytt rapporterat om i flera artiklar. Samtidigt skriver företaget i hållbarhetsrapporten: ”Eftersom vi bygger på människan så är vi väldigt mån om anställdas hälsa och välmående.”

Nästa år, 2023, ska Dollarstore ha extra fokus på arbetsmiljön, enligt HR-direktören Maria Tengblad.

Källor: GöteborgsPosten, Handelsnytt, Dollarstores hållbarhetsrapport och årsredovisningar.