För varje dag som går blir våra pengar mindre värda. Allra tuffast har människor med lägst lön och minst marginaler. Handels och övriga LO-fack kräver därför att de lägsta lönerna ska öka extra mycket i de nya kollektivavtal som förhandlas fram under våren.

Arbetsgivarna i handeln vill precis tvärtom. De lägsta lönerna ska enligt Svensk Handels vd Sofia Larsen inte höjas med en enda krona.

Koppling till inflationen?

För många handelsanställda är inställningen nog extra provocerande i dag, särskilt när man ser hur branschens toppchefer fått sina egna mångmiljoninkomster kraftigt höjda. Kravet på frysta minimilöner är dock det gamla vanliga. Sofia Larsens företrädare som vd, Karin Johansson, sa samma sak till Handelsnytt redan 2015. Johanssons motivering då är intressant:

– Vi har ju inte haft någon inflation, det som var okej för tre år sedan ger lika stor köpkraft i dag.

Om arbetsgivarna anser att minimilönerna ska följa inflationen borde de denna gång höjas 10 procent. Men det tycker alltså inte Sofia Larsen.

Nej till låglönesatsning

Samtidigt betonar hon att Svensk Handel ”värnar märket och den kostnadsnivå som sätts av industrin”. Med det brukar de syfta på den procentsats som industrins avtal innehåller. Alltså blankt nej till låglönesatsningar som skulle ge högre procentpåslag till branscher med lägre löneläge, som detaljhandeln.

Om parterna inte kommer överens kan facket varsla om strejk. Det gjorde Handels 2020 för att få igenom en låglönesatsning. Efter medling blev resultatet att lönerna för butiksanställda procentuellt höjdes något mer än ”märket”. Men Handels fick betala genom att minimilönerna höjdes lite mindre.

I januari får vi se hur Handels denna gång formulerar sina krav på extra höjning av både lönerna för alla och minimilönerna för nyanställda. Kampen för att de ska bli verklighet ser ut att bli hård.