Butik satsade på unga – då blev jobbet tryggare
Snatterier, hot och stökiga ungdomar som hänger i butiken var vardag på Ica Nära Brantingstorg. Nu har butiken fått bukt med otryggheten – genom att engagera sig i ungdomarna och lokalsamhället.
– Det är som natt och dag!
Emma Karlsson, färskvaruansvarig på Ica Nära Brantingstorg i Uppsala, syftar på skillnaden i tryggheten och arbetsmiljön i butiken jämfört med för tre år sedan.
Då var det trångt och mörkt mellan hyllorna i butiken. Det fanns gott om skuggor för de mer ljusskygga ”kunderna” att gömma sig i. En del ungdomar använde butiken som deras skafferi och gjorde lite som de ville där inne.
Personal hotades
Det förekom även hot mot personalen. Emma Karlsson minns särskilt den gången hon själv blev utsatt. Hon jobbade i kassan, och som butikens sista utpost blev det hon som fick ta emot kundens frustrationer.
– Som butiksanställd lär man sig att inte ta åt sig. Men nu blev jag rädd. Efteråt polisanmälde chefen händelsen. Det kändes tryggt att han tog det på allvar. Det blev rättegång, men jag vet inte vad som hände sedan. Jag vill bara lämna det bakom mig, säger Emma Karlsson.
I dag skrattar, ler och skojar kunderna med personalen när de ber om frimärken och cigaretter.
Vägen till förändring började för ungefär två och ett halvt år sedan, när Marcus och Hanna Terneborn tog över butiken. Ganska snart efter övertagandet byggde de om butiken till en ljusare miljö med rymligare gångar.
Det infördes även nya rutiner för bland annat städning och personalen fick säkerhetsutbildning.
– Man kan säga att vi byggde bort otryggheten, säger Marcus Terneborn.
Samarbete ökade tryggheten i butiken
Men det som framför allt ökat tryggheten i butiken är ett nytt samarbete mellan alla aktörer vid torget, där även polisen, kommunen, hyresvärden och fritidsgården ingår.
Marcus Terneborn hade inspirerats av en föreläsning med en Ica Kvantum-butik i Luleå som fått en tryggare arbetsmiljö genom ett liknande samarbete.
– Vi ville ta tillbaka torget. Folk vågade inte gå ut, säger han.
Samarbetet har framför allt gett snabba kontaktvägar. Butiken har numera tät dialog med kommunpolisen om läget i området.
Det är också enkelt att kontakta till exempel parkförvaltningen för att klippa häckarna, så att gängen inte har någonstans att gömma sig när de säljer droger.
”Man vill inte snatta hos någon man känner”
Butiken stöttar fritidsgårdens ungdomar i olika aktiviteter. Till exempel får verksamheten sitt fika från butiken. Marcus Terneborn och personal hälsar även på i fritidsgården för att se hur deras dagar är.
– Förhoppningsvis sprider det sig till andra ungdomar i Salabacke. När de sedan kommer till butiken känner de oss som jobbar här och tycker att vi är schyssta. Då blir samtal och möten bättre, man vill ju inte snatta och stöka hos någon man känner, säger Marcus Terneborn.
Ica Nära Brantingstorg tar även emot unga praktikanter och Marcus Terneborn brukar prata med ungdomarna han möter om karriärmöjligheterna som finns i handeln.
Att en praktikplats kan leda till ett sommarjobb som i sin tur kan leda till en fast anställning.
– Jag kommer själv från enkla förhållanden och har ingen högskoleexamen men driver ändå ett framgångsrikt företag. Det är tack vare att andra handlare såg mig och trodde på mig, säger Marcus Terneborn.
Butiken skapar gemenskap
Numera står budskapet ”Det handlar om gemenskap – Tillsammans för Brantingstorg” på både personalvästar och reklamskyltar i butiken. Utanför entrén står en trottoarpratare som informerar om gratis fika i butiken varje tisdag.
– Det är många som vill sätta hårt mot hårt. Jag tror tvärtom. Jag säger inte att det är den enda lösningen för hela Sverige. Men alla behöver bli sedda och respekterade, säger Marcus Terneborn.