Arbetsgivare ska se till att anställda varken skadar sig eller blir sjuka på grund av sitt jobb. För detta behövs rutiner och handlingsplaner. Men det har inte Costco – de saknar rutiner för alla delar som ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet, menar Arbetsmiljöverket.

Det måste nu ändras.

Totalt ställer myndigheten tio krav på den amerikanska varuhusjätten. Bland annat måste Costco utreda om arbetsuppgifter kan ge anställda ont i kroppen.

– Det är jätteviktigt att anställda vet hur de ska lyfta. Men också att de får lära sig känna igen tidiga tecken på överbelastning. Saknas den kunskapen, kan man tro att man har ont i kroppen av andra anledningar och därför fortsätta att köra på med sina arbetsuppgifter. Då kan kroppen paja för livet, säger Mikael Andersson, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Anställda utsätts för faror

Anställda utsätts även för direkta faror, menar Arbetsmiljöverket. Bland annat saknas:

  • Skyddsutrustning, brandvarnare, tvättmöjlighet och utrustning för ögonspolning vid laddningsplatsen för truckar och städmaskiner.
  • Påkörningsskydd vid lagerhyllor och pallställen.
  • Arbetskläder för jobb i kyl- och frysrum.
  • Tillbud och olyckor har inte heller anmälts till Arbetsmiljöverket.

–  Att anställda som jobbade i kyl- och frysrum endast hade tunna vita rockar och latexhandskar förvånade mig. Varma kläder ska köpas in omgående. Tillbud och olyckor måste också anmälas direkt så att de kan utredas och åtgärdas, säger Mikael Andersson på Arbetsmiljöverket.

Anställda har fått ont i kroppen

Anledningen till Arbetsmiljöverkets besök är att Costco ingår i myndighetens projekt ”Unga i arbetslivet”.

Emma Lindqvist är regionalt skyddsombud på Handels Stockholmsavdelning. Hon var med vid Arbetsmiljöverkets besök och har själv vid flera tillfällen tagit upp brister i arbetsmiljön med Costco.

Bland annat har hon påpekat att anställda fått ont i kroppen. Det gäller särskilt dem som jobbar med att lägga kunders varor på kassabandet och packa ner dem i påsen. På en dag blir det många lyft i en dålig arbetsställning. 

– På kort tid har flera anställda har fått ont. Det finns även andra problem. Vi har regelbundna medlemsträffar och vi har en dialog kring flera frågor som facket anser att Costco behöver åtgärda, säger Emma Lindqvist.

Costco har funnits i Sverige sedan oktober förra året. Emma Lindqvists uppfattning är att varuhusjätten vill ha en bra arbetsmiljö för sina anställda, men att det saknas kunskap och förståelse kring det svenska regelverket.

– De har som utgångspunkt att det som fungerar i andra länder, det ska också fungera här. Många gånger finns de ansvariga inte heller på plats i Sverige, säger Emma Lindqvist.

Arbetsmiljöverket ska besöka i butiken igen den 11 maj. Förbättras inte arbetsmiljön riskerar Costco att få betala vite.

Handelsnytt har sökt Costco.

Det här är Costco

Costco är en amerikansk varuhuskedja och medlemsklubb som säljer både dagligvaror och annat, exempelvis sport- och apoteksartiklar. Både privatpersoner och företag kan bli medlemmar.

Butiken i Arninge, utanför Stockholm, är den första etableringen i Skandinavien. Företaget har totalt drygt 270 000 anställda – i Sverige är det omkring 200 anställda till att börja med. 

Det finns 800 varuhus över en stor del av världen, de flesta i USA. I Europa finns kedjan bland annat i Frankrike och Storbritannien.