Vad är Costco?

Costco är en amerikansk varuhuskedja och medlemsklubb som säljer både dagligvaror och annat, exempelvis sport- och apoteksartiklar. Både privatpersoner och företag kan bli medlemmar.

Vad kostar medlemskap?

Enligt Costcos hemsida är årsavgiften för privatpersoner i Sverige just nu 500 kronor. 

Vad tjänar man som anställd på Costco?

I förhandlingar med Handels har Costco sagt att man vill betala personalen bättre än vad de skulle tjäna hos konkurrenterna.

Enligt Emma Lindqvist, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm, har företaget uppgett att lägstalönen ligger på 165 kronor i timmen. Det är högre än lägstalönen i detaljhandelsavtalet (som för närvarande är 152 kronor i timmen för den som har tre års branschvana).

Till det kommer ob-ersättning för de som jobbar ob-tider. 

Har Costco kollektivavtal?

Ja. Enligt Handels Stockholmsavdelning har företaget fört diskussioner med facket sedan i december förra året. Costco har uttryckt att de vill ha nöjda anställda och att det är anledningen till att de tecknar kollektivavtal. 

– Det är en del i deras strategi och kollektivavtalet hjälper till att skapa ordning och reda, säger Emma Lindqvist på Handels. 

Hur är arbetsmiljön för de som jobbar på Costco?

Det är lite svårt att säga något om arbetsmiljön än. Men Emma Lindqvist har besökt anläggningen i Arninge utanför Stockholm inför öppnandet och fick ett bra intryck. 

– Det vi kunde titta på var sådant som ifall de har skyddsskor för de som kör truck, till exempel. Det såg bra ut. Men andra saker är svåra att bedöma innan de har kommit igång. Men jag upplever att de har en stark vilja att ha en god arbetsmiljö, säger hon. 

Hur stora är Costco?

Costco har över 800 varuhus över en stor del av världen, de flesta i USA. I Europa finns kedjan bland annat i Frankrike och Storbritannien. Costco i Stockholm blir den första etableringen i Skandinavien. Företaget har totalt drygt 270 000 anställda – i Sverige är det omkring 200 anställda till att börja med. 

Är det billigast på Costco?

Det beror på vad man handlar. En undersökning från jämförelsesajten Prisjakt visar att det inte alltid är billigast att handla på Costco. Vid en jämförelse av priset på 86 varor visade det sig att det går att hitta lägre priser på var fjärde vara om man handlar hos andra kedjor.