Robert Becska, även kallad Broccolimannen.

– Han är oerhört noggrann och lämnar ingenting åt slumpen. Det uppskattas naturligtvis av kockarna. När jag och mina kollegor visar upp verksamheten för våra kunder brukar vi alltid stanna till vid Roberts arbetsstation. Då får de se med egna ögon att detta är ett hantverk och att det finns hängivenhet i arbetet, säger Louise Söderqvist, marknadschef på Grönsakshallen Sorunda.

Broccoli nästan som konst

Robert Becska blir glad när han hör berömmet och förklarar att det inte handlar om att vara så snabb som möjligt, utan om att göra fina storlekar:

– Det kanske inte är konst, men ändå ganska nära. Broccolin ska se god och aptitlig ut för den hungriga restauranggästen, säger han.

livsmedel, grönsakslager, lager
Var skärpt, slappna av och tyck om det du gör. Så lyder Roberts råd till den som vill lära sig att skära grönsaker i bitar, skivor, strimlor, kvartar eller buketter.

Ett virrvarr av välfyllda lastbilar och skåpbilar lämnar Grönsakshallen Sorunda i Västberga industriområde i södra Stockholm. Härifrån levereras grönsaker som dyker upp på tallrikar på restauranger, hotell, kursgårdar, storkök och skolor över hela landet.

Medarbetare anställda av Samhall

I den stora plåtbyggnaden med en fasad som skiftar i nyanser av grönt arbetar inte bara drygt 300 personer med att köpa in, ta emot beställningar, packa och köra ut grönsaker.

Här finns också 70 medarbetare med någon form av funktionsvariationer som är anställda av Samhall.

Sofia Froby är Samhalls områdeschef på Grönsakshallen Sorunda. Hennes medarbetare finns huvudsakligen på tre stationer.

De sorterar kryddor i örthyllan, skär och sköljer grönsaker och packar varor som ska ut till restaurangerna.

Robert levererar alltid toppkvalitet

Att Robert Becska är en ovanligt duktig och noggrann grönsaksskärare som stortrivs med de repetitiva arbetsmomenten har inte undgått henne. 

– Han är otroligt mån om kvaliteten och tar det nästan personligt om det kommer in dåliga grönsaker. Från Grönsakshallen får jag ofta höra att han gör ett fantastiskt jobb och att han alltid lämnar ifrån sig toppkvalitet.

Det är inget enkelt jobb, man kan inte bara skära lite hur som helst.

Robert Becska
livsmedel, grönsakslager, lager
Robert vid sin arbetsstation

I en av de kylda hallarna sitter Robert Becska vid sin arbetsstation. Mössa på huvudet, blå rock, dubbla lager handskar och en liten kniv i handen. Med vana snitt förvandlar han den ena broccolin efter den andra till en växande hög av prydliga buketter medan bladen och stjälkarna läggs i separata kärl.

– Det är inget enkelt jobb, man kan inte bara skära lite hur som helst. Man måste vara skärpt och samtidigt slappna av och tycka om det man gör. Då brukar resultatet bli bra.

”För mig är broccoli som ett träd”

Ibland är det paprikor som ska skäras i bitar, skivor eller strimlor och champinjoner som ska delas i kvartar. Men oftast är det kusinerna blomkål och broccoli som hamnar under kniven – helst broccoli om Robert Becska själv får välja.

– För mig är den som ett träd, jag har lärt mig ett visst sätt att skära så att det alltid blir samma storlek och form på buketterna. 

Det estetiska är viktigt. Robert Becskas föräldrar är båda arkitekter med sinne för färg och form. Ofta går tankarna till mamman och pappan när han går i närkamp med ett vildvuxet broccoliträd:

– Den här buketten skulle de gilla och den här skulle de inte tycka om, brukar jag tänka för mig själv, säger han och skrattar till. 

Man måste vara skärpt och samtidigt slappna av och tycka om det man gör.

Robert Becska

Ingen behöver tvivla på att målet är prydliga och lagom stora buketter, men ibland lever broccolin inte upp till högt ställda förväntningar. Den kan vara vattenskadad eller ha gått i blomning. Under sommartid händer det att den får besök av ljusgröna maskar som kryper in under buketten.

– Jag försöker göra så gott det går, men jag kan ju inte trolla. Om jag hittar en mask dödar jag den aldrig utan lägger den i komposten. Kanske hittar den ut på något sätt och blir till en fjäril.

Fyra år kvar till pension

I 13 år har Robert Becska jobbat och trivts som Samhallanställd på Grönsakshallen Sorunda, innan dess var han 16 år på bageriet San Remo och sju år på Arlas speceriavdelning.

Fyra år återstår till pension och det råder inget tvivel om hur han själv vill avsluta sitt yrkesliv: Inga nya arbetsmoment, inga nya grönsaker på skärbrädan. Helst inga förändringar överhuvudtaget.

Dagen innan Handelsnytt kommer på besök hade han medarbetarsamtal med sin chef Sofia Froby för att prata om de kommande åren.

– Vi kom överens om att planen är att Robert ska få fortsätta att skära broccoli och blomkål och njuta av den tryggheten och vetskapen att han gör ett fantastiskt jobb, berättar hon.

Robert Becska nickar instämmande.

– Så länge jag får fortsätta skära grönsaker är jag mer än nöjd. Då tror jag att det blir fyra bra år, säger han.

Robert som håller i hans favoritgrönsak – broccoli

Robert Becska

Ålder: 61 år.

Arbetsplats: Grönsakshallen Sorunda i Stockholm.

Arbetsuppgifter: ”Skära broccoli i fina och lagom stora bitar.”

Favoritgrönsak: Broccoli.

Viktigaste arbetsredskap: ”En liten kniv, men det går bra med en stor också.”

Laga Roberts broccolilåda!

Ingredienser:

2 broccoli

3 dl vispgrädde 

1 paket bacon

1 matsked vetemjöl

Riven ost

Salt alternativt buljong

Peppar

Gör så här:
1. Skär broccoli i små bitar och lägg den i en kastrull med tillräckligt vatten så att den täcks. Koka den al dente (den ska inte vara för mjuk).
2. Ta upp broccolin när den är klar och lägg den i en smord ugnsform tillsammans med vispgrädden blandad med lite mjöl och täck sedan med baconet.
3. Häll i lite salt och peppar alternativt buljong för smakens skull. Sätt in den i ugnen i 200 grader ett par minuter tills baconet får färg, strö sedan över lite ost och låt den grädda i ytterligare någon minut.

Servera varm.