– Det har handlat om allvarliga hot i skriftlig form, som har förmedlats i en intern chattgrupp. Arbetsgivaren har känt till hoten, men inte gjort något åt dem. Det är väldigt obehagligt och de anställda är rädda, säger Daniel Andersson, regionalt skyddsombud och försteombudsman på Handels i Borlänge.

Det var på onsdagen som han, som regionalt skyddsombud, beslutade att arbetet i livsmedelsbutiken Orienta i Tjärna Ängar i Borlänge är för farligt för de anställda.

Därför la han ett så kallat skyddsstopp, butiken fick stänga och de anställda var tvungna att lämna jobbet.

Arbetet stoppat tills vidare

Det innebär att arbetet nu är stoppat tills arbetsgivaren har löst situationen eller Arbetsmiljöverket beslutat att det är tillräckligt säkert för de anställda att jobba i butiken.

Enligt ett pressmeddelande från Handels kommer hoten från en person med kopplingar till både arbetsgivaren och den gängkriminella miljön.

– Vi har meddelat arbetsgivaren att vi har stoppat arbetet i butiken. Men de är utomlands och vi har uppmanat dem att kontakta Arbetsmiljöverket. Det är bara verket som kan häva stoppet, säger Daniel Andersson.

Kräver arbetsmiljöansvarig och krisplan

I kontakten med Orientas ägare har Daniel Andersson och Handels bland annat krävt att företaget ser till att det finns en arbetsmiljöansvarig på plats i butiken.

Dessutom måste de omedelbart upprätta en krisplan.

– Vi vill också att de ger en person tillträdesförbud så att personalen kan känna sig tryggare. De anställda mår inte bra. Redan i våras smällde en bomb utanför butiken och våra medlemmar är rädda.

Anställd: ”Började skaka i hela kroppen”

Handelsnytt har varit i kontakt med flera anställda, som bekräftar att de är rädda. 

– Jag började skaka i hela kroppen när jag fick veta att jobbet skulle stoppas och att det ska ha varit hot. Så här ska det inte vara på en arbetsplats. Jag hoppas det löser sig, jag vill bara kunna jobba, säger en av dem.

Det är inte första gången det stormar runt Orienta.

I våras varslade Handels om strejk eftersom företaget inte ville teckna kollektivavtal för de anställda.

Har inte följt kollektivavtalet

Redan dagen efter strejkvarslet gick Orienta med på att ansluta sig till det så kallade detaljhandelsavtalet.

Det gjorde att de som jobbar i butiken fick bättre anställningsvillkor och trygghet än tidigare. 

Men enligt Daniel Andersson har inte Orienta följt allt som står i kollektivavtalet.

– Det är till exempel en del anställda som inte har fått avtalsenliga löner.

Delägare: ”Det kom som en chock”

En av Orientas delägare säger att det kom som en chock att Handels la skyddsstopp. 

– Det är lite svårt när man inte får någon förvarning. Vi fick veta klockan tre att butiken skulle stänga klockan fyra, så vi kunde inte göra något då. Det här handlar om en intern konflikt.

Delägaren säger att han inte har känt till att det förekommit hot mot personalen.

– Vi har inte fått höra något om det från de anställda, men nu ska vi ta tag i det. Den som har hotat ska inte få vistas i butiken. Det får definitivt inte hända igen. 

Vill öppna så snabbt som möjligt

Handels kräver också att det ska finnas någon arbetsmiljöansvarig på plats i butiken.  

– Vi ska också göra en krisplan. Vi vill ju inte att butiken ska vara stängd, vi vill öppna så snabbt som möjligt, säger delägaren.