Det var i onsdags som Handels regionala skyddsombud Daniel Andersson beslutade om skyddsstopp på livsmedelsbutiken Orienta i Tjärna Ängar i Borlänge.

Orsaken var att personalen hade utsatts för allvarliga hot i en chattgrupp. Händelsen är polisanmäld. 

Facket hade tre krav på Orienta: Upprätta en krisplan, ha en arbetsmiljöansvarig på plats och se till att personen som hotat inte får tillträde till butiken. 

Varken krisplan eller arbetsmiljöansvarig

Hittills har företaget bara lyckats leva upp till kravet på tillträdesförbud. Varken krisplanen eller arbetsmiljöansvarig är på plats. 

– Stoppet ligger kvar och jag har inte för avsikt att häva det än. Jag kommunicerade med arbetsgivaren i lördags, och meddelade vår inställning. Vi måste se till att våra medlemmar har en trygg och säker arbetsmiljö, när inte arbetsgivaren gör det, säger Daniel Andersson. 

Orientas ägare presenterade ett förslag till krisplan i slutet av förra veckan, men Daniel Andersson anser inte att den håller måttet. 

– Det fattas viktiga delar i den. Och när det gäller den arbetsmiljöansvarige så ville man tillsätta en 19-årig extrajobbare, det är ju otänkbart.

Arbetsmiljöverket kopplas in

Nu har arbetsgivaren tagit kontakt med Arbetsmiljöverket som ska göra en inspektion och ta ställning till skyddsstoppet. 

– När vi fattar beslutet är svårt att uttala sig om i nuläget, skriver Sonya Aho, pressekreterare på Arbetsmiljöverket i ett mejl till Handelsnytt. 

Det är Arbetsmiljöverket som kan häva skyddsstoppet, när myndigheten anser att det är tillräckligt säkert för de anställda att vara på jobbet.

Daniel Andersson på Handels vågar inte säga hur lång tid det kan ta innan stoppet är hävt. 

Anställda ska få lön som vanligt

– Men jag förväntar mig att Arbetsmiljöverket kontaktar mig, eftersom det är jag som lagt stoppet. 

På måndagseftermiddagen ska Handels hålla ett digitalt möte med medlemmarna på Orienta. 

– De är oroliga, men förstår väl varför vi har gjort det här. Lön ska de ju ha som vanligt, det är arbetsgivarens skyldighet att betala ut den även under skyddsstoppet.