– Stressnivån är hög men det är inget vi inte klarar av. Det är väldigt mycket att göra och det är ett högt tempo, säger Tobias Reimbertsson, butiksanställd på ICA Supermarket i Åre.     

I vanliga fall jobbar 30 personer i butiken, men under vintersäsongen fördubblas personalstyrkan.

Under Stockholmsveckan, vecka nio, blir det fullt ös i butiken när skidbackarna stänger på eftermiddagarna, berättar Tobias Reimbertsson.   

– Då gäller det att vara på tårna. Är du det så kommer du lyckas bra i en fjällbutik. På våra morgonmöten brukar vi alltid peppa i gång gänget och kolla om vi behöver lyfta fram något. 

– Det är viktigt att skapa sig ett helikopterperspektiv. Att man prioriterar det som är viktigast och inte springer på bollar som man kan vänta med. Det är även bra att titta tillbaka på vad man gjort bra vid tidigare tillfällen och lära sig av det.  

Annorlunda att jobba i en fjällbutik

Enligt Tobias Reimbertsson kan det vara lite annorlunda att jobba i butik på en skidort som Åre eftersom kundtrycket varierar så pass mycket mellan olika perioder.   

– Det blir väldigt hektiskt under vecka nio och påsken. Sedan får man vara beredd på att dra i handbromsen och minska varutrycket inför maj för att sedan öka till midsommar igen. Vi är väldigt duktiga på att ställa om.

– För våra kollegor som är säsongsarbetare och inte vana att arbeta i en fjällbutik, blir det en väldigt stor omställning. 

Finner glädje i kunderna

Men mitt i all stress finner personalen även glädje i kunderna som kommer in i butiken och är glada.  

– Det är superhärligt att träffa de peppade gästerna som kommer in till oss. De flesta har med sig en positiv anda. 

Tobias Reimbertsson menar att det finns väldigt mycket som är tacksamt med att arbeta i en fjällbutik. 

– Vi som jobbar här lär oss väldigt mycket och man får vara med om alla sorters kundgrupper. Vi är lite bortskämda på det sättet. 

Brukar ni köpa in några speciella varor inför sportlovet och påsken?
– Tacovarorna går fantastiskt bra under sportloven. 

– Generellt går det åt mycket mängdvaror och utegrejor som är praktiska att ha i backen. Under sportloven kommer många familjer hit, då går det åt mycket grillkorv och tunnbröd. Delin brukar få mer att göra under påsken.  

En butik
Ica Supermarket i Åre.