Får jag ta ledigt för att fira eid al-fitr?

Det går alltid att söka semester för en speciell dag, men det går inte att kräva att man ska få vara ledig. 

Den som jobbar på en Coopbutik eller -stormarknad kan byta rätten till ledighet varannan julafton mot en annan dag, exempelvis eid al-fitr eller annan högtid. 

De som jobbar i andra butiker eller på lager har inte den rätten i sina kollektivavtal. Då får man kolla om det går att byta en arbetsfri dag i den veckan mot just den dag man vill vara ledig. Eller söka semester. 

Hur många dagar pågår eid al-fitr?

Festen eid al-fitr markerar slutet av fastemånaden ramadan och håller på minst ett dygn. I år, 2024, inföll eid den 9 april. 

Kan jag få ledigt för att fasta under ramadan?

I Handels kollektivavtal finns det inte någon regel för ledighet för fasta eller firande av ramadan. Däremot går det att söka semester eller be att få sitt schema justerat under ramadan. Till exempel kan be sin chef om att inte bli schemalagd under kvällarna när man fastar.

Alla önskemål om schema och ledighet ska lämnas i god tid, senast den sista september året innan. Om man gör det är det svårt för arbetsgivaren att neka ledighet för den typen av saker. 

Läs mer om vad som gäller under ramadan här.

Finns det andra religiösa högtider jag kan få ledigt?

I kollektivavtalen för detaljhandel, det vill säga de flesta privatägda butiker, och lager- och e-handel finns skrivningar om rätt till ledighet på jul- och nyårsafton vartannat år.  Där finns inget särskilt skrivet om andra religiösa motsvarigheter. 

I Handels kollektivavtal för Coops butiker och stormarknader står det att den som önskar kan få byta ut rätten till ledig julafton mot en annan högtidsdag. Det kan vara exempelvis eid al-fitr, det persiska nyåret norouz/newroz eller den judiska högtiden jom kippur. 

Vem ska jag vända mig till med frågor om ledigheter?

Kolla med facket om du är osäker på vad som gäller på just ditt jobb. Om det inte finns fackklubb eller förtroendevald för Handels så kan du kontakta Handels fackliga rådgivning på tel 0771–666 444.