De senaste åren har Handelsnytt rapporterat om återkommande problem med arbetsmiljön på klädkedjan Zaras butiker.

Till exempel har Zara stämts av facket för att ha hindrat skyddsombud från att göra sitt jobb, något som strider mot arbetsmiljölagen. Arbetsmiljöverket har också riktat kritik mot företaget vid flera tillfällen. 

Nu har även Aftonbladet granskat arbetsförhållandena i Zarabutikerna. Där vittnar anställda bland annat om att de tvingas stå i en liten ruta och inte får flytta sig när de packar upp kläder, att arbetsgivaren fuskar med kontrakt och lön och om utskällningar inför både arbetskamrater och kunder.

– Det där stämmer. Det är precis så det är, jag har själv blivit både utskälld, förhörd och trakasserad av en tidigare butikschef, säger en anställd som jobbar i en av Zaras butiker i Stockholm. 

Hon har dock inte behövt stå i en ruta och jobba, det har inte heller hennes kollegor i butiken.

– Varje butik är som en egen liten värld, och det kan vara lite skillnader i hur ledarskapet fungerar, säger hon.

Hårt pressade på Zara

Under de fem år som hon varit anställd i butiken har hon sett hur arbetskamrater har blivit hårt pressade. 

– Jag har sett så många kollegor gråta på jobbet. Det är som en kultur av trakasserier och mobbning. Både jag och andra har sagt ifrån och larmat både facket och företaget, men det blir ingen förändring. Jag undrar vad företaget väntar på egentligen. 

Hon berättar hur cheferna pressar och jagar de butiksanställda. Tekniska hjälpmedel som finns i butikerna, exempelvis appar för att kolla lagerstatus eller utrustning för att märka varor, funkar inte och skapar stress.  

– Om du pratar med en kollega samtidigt som du gör en arbetsuppgift så kan de säga att du inte får prata – du måste jobba. Men vi behöver ju prata med varandra för att kunna samarbeta, till exempel när vi ska packa upp varor. 

Chef tyckte de jobbade för långsamt

Vid ett tillfälle, när hon och en kollega skulle packa upp en ny leverans, kom chefen förbi och tyckte att de jobbade för långsamt. Hen tyckte inte att de var tillräckligt produktiva. 

– Jag sa ifrån och sa som det var: vi hade inte jobbat långsamt, vi hade verkligen gjort det vi skulle. Men då blev chefen som galen och skrek och skällde ut mig inför kollegorna. Senare samma dag blev jag inkallad på ett möte med två chefer. Jag blev förhörd om min hälsa och anklagade mig för att skapa dålig stämning i teamet. Jag kände mig trakasserad och grät hela mötet. Sedan var jag tvungen att fortsätta jobba, berättar hon. 

Handels: ”Zara under all kritik”

Arbetsförhållandena på Zara är upprörande och läget är under all kritik. Zara beter sig oseriöst.

Det skriver Handels i ett pressmeddelande efter Aftonbladets granskning. 

– Uppgifter om att anställda klockas när de behöver gå på toaletten och behöver stå i små inramade rutor där de ska utföra sina arbetsuppgifter är inte bara ovärdigt, det är absurt. Handels skyddsombud kämpar allt vad de orkar för att förbättra situationen, men i slutändan behöver Zara anpassa sig till vår svenska modell mer än bara på papperet, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Handelsnytt söker Zaras ägare, klädkedjan Inditex, för en kommentar.

Zara – global modejätte

Zara är en del av världens största klädkedja, Inditex, som är spanskägd. Sammanlagt har kedjan omkring 165 000 anställda i hela världen.

Förutom Zara och Zara Home ingår bland annat varumärkena Massimo Dutti, Oysho och Bershka i kedjan.

I Sverige finns det 13 Zarabutiker och runt 445 anställda.

Inditex ägs av Amancio Ortega. Enligt finanssajten Forbes är han världens tolfte rikaste person.