För första gången någonsin beslöt Icas ansvarsnämnd i april i år att utesluta en Ica-handlare ur Ica-handlarnas förbund.

Detta efter att Handels slagit larm om svåra arbetsmiljöproblem i butiken som ligger i Östergötland.

En rapport från företagshälsovården slog fast att det förekommit drogmissbruk och sexuella trakasserier från handlaren.

Många anställda uttryckte att de hade lågt förtroende för handlaren, och psykologen som skrivit rapporten ifrågasatte sannolikheten för att detta kommer att förbättras.

Får inte driva Ica-butik efter 30 juni

Uteslutningen innebär att handlaren efter den 30 juni inte längre får driva Ica-butik. Han är dock ägare till fastigheten där butiken ligger.

Förhandlingar mellan Ica och handlaren har inte lett till en uppgörelse. Förra veckan stod det klart att handlaren tänker driva butiken vidare under annat varumärke, vilket Fri Köpenskap var först att rapportera om.

Handlaren har tidigare dömts för sexköp och bötfällts för drograttfylleri. I maj i år åtalades han dessutom för sexuellt ofredande i två fall sedan han enligt åklagaren vid två tillfällen slagit en kvinnlig anställd på rumpan.

Utvecklingen sätter butikens anställda i en svår situation. De ska alltså jobba kvar i en butik som Ica tagit sin hand ifrån på grund av att handlaren anses vara orsak till mycket allvarliga arbetsmiljöproblem. Dessutom har han åtalats för sexbrott mot en anställd. 

Tveksam om hen vill jobba kvar

En anställd som Handelsnytt pratar med är tveksam till om hen vill arbeta kvar i butiken.

– Jag vet inte. Det beror på vad som kommer att ske framöver. Allt är väldigt oklart nu. Det är tråkigt att butiken inte får vara en Icabutik längre, säger personen.

Handels förste ombudsman i Östergötland, Jessica Karlsson, beskriver ärendet som ”ett mycket svårt fall”.

– Läget är hyperkänsligt på den här arbetsplatsen, det är jättejobbigt. Därför vill vi inte ge några kommentarer just nu, säger Jessica Karlsson.

Handlaren vill inte uttala sig

Den uteslutna handlaren säger till Handelsnytt att han inte vill uttala sig utöver det han redan sagt till Fri Köpenskap.

Till den tidningen sa han förra veckan att han tar sig an arbetsmiljöproblemen som var grunden till uteslutningen.

– Jag tar det på största allvar och vi har tagit fram en handlingsplan för hur vi ska jobba framöver, sa handlaren till Fri Köpenskap.