Polisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Jämställdhetsmyndigheten gjorde i slutet av 2024 gemensamma arbetsplatsinspektioner på 80 nagelsalonger i Sverige. Det visade sig att mer än hälften hade allvarliga brister.

Arbetsmiljöverket upptäckte att anställda jobbade för långa arbetsdagar och arbetade med farliga kemikalier i dålig ventilation.

– Vi upptäcker ofta mycket brister i den här branschen. Jag är inte förvånad utan det har sett ut så i flera år. Det är utsatta människor som inte vet sina rättigheter och kanske inte kan få någon annan inkomst. De jobbar oerhört långa dagar och det är farliga saker de håller på med. Limmet de jobbar med kan ge skador på lungorna, säger Sara Svensson, Arbetsmiljöverkets samordnare för arbetet mot arbetslivskriminalitet i Stockholm, till Handelsnytt.

Sara Svensson på Arbetsmiljöverket.

Giftigt nagellim

Cyanoakrylat, som används i nagel- och franslim, kan orsaka allergi, astma och andningssvårigheter.

Därför är det lag på att alla som jobbar med limmen mer än 30 minuter per dag ska ha ett intyg på att de gått en utbildning och gjort en läkarundersökning.

Det är också viktigt med god ventilation för att minska riskerna med kemikalier.

Arbetsmiljöverket har dömt ut sanktionsavgifter (böter) på runt 100 000 kronor för brister i arbetsmiljön och brott mot arbetstidslagen efter insatsen.  

Interiör av en nagelsalong med stolar, en dammsugare, manikyrverktyg och ett stökigt golv.

Utsatt för människoexploatering

Även Polisen och Skatteverket upptäckte allvarliga problem på salongerna.

Polisen har gjort 15 anmälningar om brott mot utlänningslagen, varav flera även gäller människoexploatering.

Bland annat hittades en minderårig, utan vårdnadshavare i Sverige, som antas ha varit utsatt för människoexploatering. Personen får nu stöd av socialtjänsten.

– I flera fall ser vi kopplingar till organiserad brottslighet. Dessa aktörer utnyttjar sårbara individer och tjänar stora pengar, säger Per Wadhed, chef för sekretariatet för myndighetssamverkan vid Polisen, i ett pressmeddelande.

Sju miljoner i kontanter

Polisen misstänker även penningtvätt på flera salonger och har gjort beslag av föremål och kontanter till ett värde om cirka 7 miljoner kronor.

Skatteverket hittade många regel- och lagöverträdelser, som brister i kassaregister och personalliggare, vilket ökar risken för oredovisade intäkter och löner. Sammanlagt har kontrollavgifter om 724 000 kronor utfärdats.

”Man får gå till sitt samvete”

Sara Svensson på Arbetsmiljöverket tycker att konsumenter ska kolla på priset innan man fixar sina naglar.

– Ofta tar det ganska lång tid att göra naglarna. Om det då kostar 300 kronor kan man fundera på hur mycket av de pengarna som går till den anställda efter att hyror, skatter och annat är betalt. Man får gå till sitt eget samvete som konsument. Men ofta är det så att snålhet bedrar vishet, som man säger.

Vad är människoexploatering?

Människoexploatering innebär att någon utnyttjar en annan person för att själv tjäna pengar på det. Exempel på människoexploatering är att tvingas arbeta under orimliga villkor eller tigga. Att utnyttja en annan människa på detta sätt är brottsligt. Läs mer hos Jämställdhetsmyndigheten.