I veckan kom beskedet att K-rauta stänger sitt varuhus i Väla i Helsingborg, efter att ha haft öppet i elva år. Det blev en chock för de anställda.
− Det var ingen som visste någonting. Det är fortfarande omtumlande på något vis, säger Ingrid Wemmert som jobbat i butiken sedan starten.

Hon är en av 32 anställda som blir av med jobbet. Tre är tjänstemän, resten butiksanställda. Bland dem har tio heltidstjänster och 19 jobbar på deltid.
− Det känns jättetråkigt. Det är betydligt roligare att öppna upp varuhus än att lägga ner, säger Johan Wiklund som är vd på K-rauta.

Orsaken är att lönsamheten är för dålig och att utvecklingspotentialen är för låg. Beslutet ska ha växt fram efter att K-rauta har analyserat alla sina varuhus i landet. Bara Helsingborg drabbades.
−Vi har inte några planer på att stänga fler varuhus, säger Johan Wiklund.

Anneli Eriksson, ombudsman på Handels avdelning i Helsingborg, var med när de anställda fick beskedet.
− Det var chockartat. De vart väldigt ledsna, säger hon.

Förhandlingarna är nu klara. Det fanns inga omplaceringsmöjligheter.
− Man vet att man inte kan gå till strid, man kan inte göra någonting. Det är redan klart, säger Ingrid Wemmert.

Men facket lyckades skjuta upp uppsägningsdatumet till den 19 november, i stället för den 8 november. Därmed börjar uppsägningstiden gälla senare.

En annan positiv sak är att byggvaruhuset Hornbach ska öppna i Väla nästa sommar. Det innebär 130 nya jobb. Och nyligen byggde Bauhaus ut sitt varuhus några kilometer bort.
− Så helt mörkt ser det inte ut, säger Anneli Eriksson.