Hallå där Dan Moelv!

Du adopterades sju veckor gammal. Nu är du 36 och fick plötsligt en dubbelt så stor familj?
– Ganska omtumlande kan man säga. Tidigare när det kom kunder med latinamerikanskt utseende, kvinnor i 50-60 årsåldern, har jag tänkt att det skulle kunna vara min biologiska mamma. När jag själv fick barn började jag fundera över föräldraskapet, hur det kändes för henne att lämna bort mig. Det måste varit ett helvetes val.
– Jag började på allvar vilja söka mina rötter när min adoptivmamma gick bort för två år sedan. Jag insåg att man inte kan vänta för länge.

Varför blev du bortadopterad?
– När min mamma Rosa blev gravid hade hon blivit lämnad själv med min syster Claudia. Hon hade fått jobb som hembiträde och studerade kvällstid, och hade inte möjlighet att ta hand om ett barn till.
– Omständigheterna bakom finns i mina adoptionsdokument och där beskrivs mamma som en ung och söt kvinna som fattat ett genomtänkt och moget beslut.

Hur lik är du din biologiska mamma Rosa, bror Christian och syster Claudia?
– Inte så lik vid första anblick, men nu har jag studerat foton. Mest likt på mamma är ögonen, näsan och munnen. Och att vi är långa. I Chile är alla ganska små och runda.
– Det känns konstigt att vara lik sin familj. Det har jag ju aldrig varit förut.

Håller ni kontakten?
– Jag fick precis ett paket med stickade tröjor, mössor och vantar. Det är handarbeten, lite indianstuk, 100 procent lammull. Passar utmärkt i vinterkylan.
– Jag och min syster hörs dagligen. Mamma köpte en dator för att vi skulle kunna hålla kontakten, men hon har svårt att lära sig tekniken. Ett annat problem är språket. Det blir översättningsprogram, så en konversation som normalt tar 5 minuter tar 30. Jag vill lära mig spanska, men arbetstiderna inom handeln kontra kurser, det funkar inte.

Ska du åka tillbaka?
– Det planerar vi, och då vill jag ta med barnen. Men min son är bara två år, och att sitta på flygplan i 20 timmar Det blir nog om ett par år.

Det bästa med huvudstaden Santiago där familjen bor?
– Utsikten över Anderna från berget Cerro San Cristobal. Ohyggligt vackert. Oslagbart.

Och vad gör du på Klädjätten?
– Vanligt butiksarbete. Men nu har jag gått en utbildning för att bli väktare.

Fotnot: Tv-programmet Spårlöst hjälper folk att hitta anhöriga man tappat kontakten med eller aldrig träffat.