I morse var det mycket att förbereda för floristerna på Jasmin blommor i centrala Stockholm. Snitta blommor, göra buketter, blåsa hjärtballonger, skylta om och tända marschaller.
– Det är en rolig dag att jobba, alla kunder är så glada och säger ”nu ska vi sprida kärlek”, säger Marita Lyhykäinen som är florist i butiken.

Även fast de inte hade öppnat vid sjutiden kom kunder och knackade på. Bara de 20 minuter Handelsnytt är där kommer fyra herrar in och köper röda rosor i olika antal och konstellationer. Rusning brukar det vara under lunchen och efter kontorstid.
– Det går mycket rosor, men tulpaner börjar komma väldigt mycket. Och små nallar till, kanske lite choklad. Det är inte jättekreativt, mest massproduktion. En ros, fem rosor, tio rosor, säger hon.
Till Alla hjärtans dag har butiken köpt in 300 rosor. För några år sedan var dagen större och de köpte säkert 1 500.

Det är inte bara kunderna som visar kärlek. Även de fyra arbetskamraterna på Jasmin blommor tänker lite extra på varandra i dag och köper presenter till var och en. Marita Lyhykäinen fick ett halsband, en romantisk film och en skål med godis.
– Vi är som en liten familj.

Vanligtvis har de har öppet till 18, men i dag är de flexibla. När Marita Lyhykäinen kommer hem blir det inget storslaget firande.
– Jag är ganska slut då. Jag tar med någon restblomma till mannen och så blir det kanske en god middag. Han brukar köpa en blomma till mig.

Blomspråk

Här några exempel på blomspråk, så du inte trampar i klaveret:

En blomma -- Du är mitt allt
Fem blommor -- Jag gör vad som helst för dig
Sju blommor -- Jag älskar dig
Tio blommor -- Vill du gifta dig med mig?

Alla hjärtans dag

Blommor, middag och choklad

• Alla hjärtans dag infaller alltid 14 februari. Dagen står till och med i våra kalendrar.
• Första gången ett varuhus skyltade med Alla hjärtans dag var 1956, men då var presentlustan långt från vad den är i dag. De vanligaste gåvorna är blommor, middag och choklad.
• Låt dig inte begränsas om du är singel! Ge en kram till arbetskamraterna, ring en släkting, stick ner något i grannens brevinkast eller träffa en vän.