En avdelningschef på Ica Maxi i Arlandastad norr om Stockholm hade lönetillägg på knappt 3 500 kronor i månaden. Butiken bytte ägare 2008. I början skedde inga förändringar i kvinnas lön och villkor.

Två år senare frågade arbetsgivaren om hon ville behålla sin tjänst, men med sämre arbetstider och lägre lönetillägg. Kvinnan accepterade inte erbjudandet. Då omplacerade arbetsgivaren henne till andra arbetsuppgifter och tog bort hela lönetillägget.

Fackklubben hävdade att kvinnan hade rätt att behålla sitt lönetillägg, men arbetsgivaren hävdade motsatsen. Tvisten har inte kunnat lösas i förhandlingar. Med hjälp av en jurist på LO-TCO Rättsskydd har Handels nu stämt arbetsgivaren i Arbetsdomstolen, AD.

Handels kräver att arbetsgivaren betalar det uteblivna lönetillägget för varje månad sedan september 2010. Totalsumman har redan passerat 100 000 kronor, och dessutom tillkommer ränta.