Hallå där Jennie Thorgren, Handelsmedlem som tagit över lanthandeln i Kvarnåsen i Norsjö!

Vi skrev om dig i juni 2011, du hade gått Icas butiks- och företagsledarutbildning och började leta efter en butik att ta över. Vad har hänt?
– Jag fick frågan om jag ville ta över affären i byn och först tänkte jag, nej jag orkar inte, jag har det ganska bra som jag har det.
– Men så tog jag ett snack med mannen och barnen, tog en ordentlig funderare och bestämde mig för att köra. Går det så går det. Går det inte har jag i alla fall gjort ett försök.

Du hade jobbat på Ica i Lycksele i 18 år, hur är det att gå från anställd till butiksägare?
– Det är skönt att få bestämma själv, alla idéer är bara att dra igång. Men det är mer osäkert ekonomiskt. Det blir att man sitter och räknar på hur det här ska gå ihop. Jag har ändå fyra barn som ska ha mat och kläder.
– En annan skillnad är att jag slipper pendla elva mil om dagen. I morse skickade jag barnen med bussen, sen hade jag fem minuter till jobbet.

Butiken har tidigare gått i konkurs två gånger, vad har du för framgångskoncept?
– Vi har haft stängt i två månader då jag varit här och målat väggar varje dag. Under tiden upptäckte folk att det var ganska besvärligt utan affären. Närmsta ligger över två mil bort.
– Jag har ett kafé i anslutning och har börjat med luncher. Det är populärt. Jag ska också börja med hemkörning. Många pensionärer bor i byarna omkring.

Har du några arbetskompisar?
– Från juni är tanken att vi ska vara två som jobbar. Just nu hjälper min man till med att dra kablar och ledningar, allt det tekniska. Sen ska han börja med hemkörningen. Mina barn vet att jag kommer jobba mycket, men jag är ändå i byn, så när de slutat skolan kommer de in och säger hej, sopar lite, diskar och fyller hyllorna.

Varför öppnade du 8 mars, Internationella kvinnodagen?
– Det var min man som tyckte att det skulle vara häftigt på något vis. Jag är 37 år och skulle inte kalla mig ung, men det är inte så ofta en ung tjej öppnar en affär på landsbygden, tyckte han. För mig är jag bara ”lilla jag”.

Vad heter butiken?
Jennies Livs– Vi satt hemma vid köksbordet och spånade när min sexåriga dotter kläckte idén. Den ska heta Mammas livs, sa hon. Det blev Jennies Livs.

Fotnot: Jennie Thorgren hittade ingen Ica-butik att ta över, det blev Nära dej-kedjan.

Läs Handesnytts tidigare artikel om Jennie!